Berisha: Ivanovi na bëri lëmsh prej leshi

0
322

Ejup Berisha

Presidenti i Republikès èshtè burim krize nè vendin tonè njè veprim shumè i patolerueshèm dhe i pakuptimt s dhe i patolerueshèm nè njè shtet Demokratik. Presidenti I shtetit duhet ta stimuloj dhe ndihmoj formimin e institucioneve tè reja tè dala nga zgjedhjet e fundit tè parakohshme Parlanentare e jo me veprimet e tija tè pamatura e tè pakuptimta ta pamundèsojè njè gjè tè tillè. Presidenti I Republikès duhet tè kontribuoj pèr respektimin e Kushtetueshmèrisè dhe ligjshmerisè nè shtet e jo ti shkel vet kèto parime shumè tè rèndèsishme juridike me veprime dhe akte te tija kundèrkushtetuese. Presidenti duhet tè ndihmoj nè konsilidimin e demokracisè nè vend duke e lejuar zbatimin e vullnetit tè shumicès sè re Parlamentare nè rastin konkret duke ia dhènè mandatin kesaj tè fundit qè ti formoj Qeverinè e re e jo mandatin ta mbaj nè sirtarèt e Kabinetit tè tij. Presidenti duhet tè krijoj kushte pèr baetje tè qete tè pushtetit e jo tè stimuloj dhe nxis konflikte qè mund tè kenè pasoja tè paparashikueshme pèr qytetarèt dhe shtetin.Njè President nèse deshiron ta mbajè epitetin e babait tè kombit duhet tè pèrpiqet qè ta ruaj shtepinè e tij dhe tè qytetarève tè saj Shtetin e jo me veprimet e tij tè paarsyeshme ta rrènoj atè.Kur jemi te zgjidhja kushtetuese qè e rregullon qèshtjen e dhènies sè mandatit pèr formimin e Qeverisè.Èshte e sakt se Kushtetuta I jep tè drejtèn apo kompetencèn Presidentit qè ai atè tia jap atè njè njeriu qè nè rastin konkret gati gjithmon èshtè Lideri I njè partie apo grupimi partishè qè kanè fituar mè shumè vota nè zgjedhje. Por nè praktikè Presidenti gjithmon èshtè obliguar qè atè tia jap Liderit tè Partise e cila ka fituar numèr mè tè madhè tè ulseve nè Parlament.Nè rastin konkret me atè tè zbstimit tè tè drejtès se tij kushtetuese dhenies sè mandatit Liderit tè VMRO-DPMNE-sè ai e respektoi kushtetutèn gje qè nuk ishte kontestuese si veprim,por kjo si pèrpjekje e parè deshtoi sepse Nikolla Gruevski nuk arriti tè formoj shumicè parlamentare.Tani nè rrethanat e reja tè krijuara politike kur Lideri i LSDM-sè Zoran Zaev ka arritur tè formoj shumicè parlamentare Presidenti i Republikès nuk ia jep atij mandatin duke bèrè veprim tè pakuptimt antikushtetues si dhe duke e shkelur parimin themelor tè Demokracisè parlamentare obligimin qè mandatin tia besoj liderit apo udhèheqèsit tè grupimit tè partive qè kanè siguruar shumicè parlamentare pèr fornimin e Qeverisè.President nèse je guarantues I Kushtetueshmèrisè respektoe Kushtetutèn.

Comments

comments