‘Dështon’ Google, biznesmeni fiton gjyqin për të zhdukur informacionet që e dëmtojnë

0

Një biznesmen që lufton për “të drejtën për t’u harruar” ka fituar një seancë të Gjykatës së Lartë në Mbretërinë e Bashkuar kundër Google.

Ai kërkoi që rezultatet e kërkimit për një krim të shkuar që ai kishte kryer të largohej nga motori i kërkimit. Identiteti nuk është bërë publik për shkak të këtij rasti.

Gjyqtari, z. Justice Mark Warby ka vendosut situatën në favor të tij të premten.

Por ai hodhi poshtë një kërkesë të veçantë të bërë nga një biznesmen tjetër i cili kishte kryer një krim më serioz. Ky është rasti i vetëm që gjykata shkon nga ana e kundërt e Google.

Për këtë, Google tha se do të pranonte vendimet.

“Ne punojmë shumë për të respektuar të drejtën për t’u harruar, por ne kujdesemi shumë që të mos heqim rezultatet e kërkimit që janë në interes të publikut. Ne jemi të kënaqur që Gjykata i njohu përpjekjet tona në këtë fushë dhe ne do të respektojmë gjykimet që kanë bërë në këtë rast”, thuhet në një deklaratë.

Para shumë vitesh ndodhën disa raste të tjera, që nuk ia dolën të kundërshtonin motorin më të madh të kërkimit.

Biznesmeni i cili fitoi rastin e tij, u dënua 10 vjet më parë për komplot për të kapur komunikimet. Ai kaloi gjashtë muaj në burg.

Biznesmeni tjetër, i cili humbi rastin e tij, u dënua më shumë se 10 vjet më parë për komplot për të llogaritur në mënyrë të rreme. Ai kaloi katër vjet në burg.

Që të dy kishin urdhëruar Google të hiqte rezultatet e kërkimit në lidhje me bindjet e tyre, duke përfshirë lidhjet me artikujt e lajmeve, duke deklaruar se ato nuk ishin më relevante. /Periskopi/