Erdogan: SHBA përpiqet ta shantazhojë Turqinë

This courtroom sketch shows Turkish-Iranian gold trader Reza Zarrab in the stand, third from left, being questioned by Assistant U.S. Attorney Sidhardha Kamarju, center, while defense attorney Victor Rocco, second from right, and Turkish banker defendant Mehmet Hakan Atilla, far right, listens during federal court trial, Wednesday Nov. 29, 2017 in New York. Zarrab testified that he helped Iran evade U.S. economic sanctions with help from Atilla. (Elizabeth Williams via AP)

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan, tha se procesi gjyqësor në Nju Jork, kundër një bankieri të Turqisë, i akuzuar për konspiracion për ta dihmuar Iranin në anashkalimin e sanksioneve amerikane, paraqet “shantazh” dhe “njollosje” të vendit të tij.

Këto komente të tij të mbrëmshme në Ankara, u bënë derisa në Nju Jork ka vazhduar procesi kundër ish-ekzekutivit të lartë të bankës Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, me paraqitjen e një dëshmitari kryesor të qeverisë amerikane.

Erdogani tha se procesi paraqet manovrim për t’ia tërhequr vëmendjen Turqisë, derisa Uashingtoni bën plane për t’i forcuar grupet kurde në Siri, të cilat Turqia i konsideron “terroriste” dhe aleate të separatistëve të armatosur në Turqi.

“Turqia nuk ka plane kundër Shteteve të Bashkuara, por është e qartë se SHBA ka plane kundër neve”, tha Erdogan.

Prokurori amerikan, Joon H. Kim, këto akuza turke se procesi kundër të dyshuarit Atilla është i motivuar politikisht, i ka vlerësuar si “absurde”.

Comments

comments