Kriza parlamentare e femrës shqiptare në Maqedoni

Edhe pse sipas kodit zgjedhor në Maqedoni është parapar që në listat e kandidatëve për deputet, çdo i treti kandidat të jetë femër përsëri përfaqësimi i gruasë shqiptare në parlamentin e Maqedonisë nga viti në viti sa vjen e ulet.

Në përbërjen parlamentare 2011 – 2014 në parlamentin e Maqedonisë kanë qenë 9 deputete shqiptare edhe atë, 6 nga Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI), 2 nga Partia Demokratike Shqiptare (PDSH) dhe 1 nga Rilindja Demokratike Kombëtare (RDK) e Rufi Osmanit.

Në mesin e tyre në këtë përbërje ka pasur nga ata të cilët janë veçuar për zgjuarsin e tyre dhe fjalimet e argumentuara si: Ermira Mehmeti, Suzana Saliu, Merale Uzeiri – Ferati etj.

Ndërsa në përbërejen 2014 – 2016 numri i grave shqiptare deputete në Maqedoni është zvogluar nga 9 në 8, BDI-ja e Ahmetit ka pasur 7 deputete ndërsa PDSH-ja e Menduh Thaçit 1 deputete.

Po sa deputete ka përbërja parlamentare 2016-2020?

Në këtë përbërje femra shqiptare do të përfaqësohet vetëm se nga 3 deputete, Teuta Bilalli nga Lëvizja BESA dhe Mirsada Emini Asani dhe Shpresa Hadri nga BDI. Partia LR-PDSH e Ziajdin Selës dhe PDSH-ja e Thaçit nuk kanë asnjë deputete në këtë përbërje edhe pse janë parti parlamentare./Gazeta Express/

Comments

comments