LAJMI I FUNDIT/ Erdogan fiton, votuesit turq miratojnë ndryshimet kushtetuese

0
131

Votuesit turk kanë miratuar amendamentet kushtetuese në referendumin e 16 prillit, që do të ndryshojë sistemin politik qeverisës, me pothuajse të gjitha votat e numëruara, që tregon se mbi 51 për qind kanë votuar me “Po”.

Këto ndryshime i japin presidentit Recep Tayyip Erdogan fuqi të reja, që do t’i mundësojnë atij të qëndrojë në pushtet deri më 2029.

Partia kryesore opozitare në Turqi, Partia Popullore Republikane, po kërkon rinumërimin e mbi 60 për qind të votave dhe ka thënë se do të sfidojë 37 për qind të votave që janë numëruar.

Për të kaluar ndryshimet kushtetuese në këtë referendum, është nevojitur një shumicë e thjeshtë. Zyrtarët zgjedhorë në Turqi gjithashtu kanë thënë se 86 për qind e trupit votues kanë marrë pjesë në referendum.

E ardhmja e marrëdhënieve tashmë të tensionuara në mes të Bashkimit Evropian dhe Turqisë është në rrezik dhe analistët parashikojnë se një fitore për Erdoganin mund të çojë në një ndërprerje të marrëdhënieve mes Ankarasë dhe Brukselit.

Votuesit në Turqi kanë votuar për 18 amendamente kushtetuese. Vota me “po” ose “jo” për këto ndryshime kushtetuese mund që të dobësojë Parlamentin e Turqisë, të eleminojë postin e kryeministrit, dhe t’i jap presidentit më shumë kontroll mbi gjyqësorin.

Erdogani drejt fitores në referendum, por çfarë pritet të ndodhë tani?

Janë mbyllur vendvotimet në Turqi, në referendumin që do të vendosë nëse vendi do të ndryshojë Kushtetutën e saj, dhe të kalojë në sistemin presidencial- një lëvizje kjo që do t’i mundësonte presidentit turk, Recep Tayyip Edogan, pushtet më të madh dhe do ta lejonte atë që të qëndronte në pushtet edhe më shumë se 10 vjet të tjera.

E ardhmja e marrëdhënieve tashmë të tensionuara në mes të Bashkimit Evropian dhe Turqisë është në rrezik dhe analistët parashikojnë se një fitore për Erdoganin mund të çojë në një ndërprerje të marrëdhënieve mes Ankarasë dhe Brukselit.

Pas mbylljes së vendvotimeve, me 90 për qind të votave të numëruara, zyrtarët zgjedhorë në Turqi, thonë se 52.5 për qind e trupit zgjedhor kanë mbështetur zgjerimin e fuqive presidenciale të Erdoganit.

Zyrtarët turq kanë njoftuar se në referendumin për ndryshimet kushtetuese kanë marrë pjesë 86 për qind e trupit zgjedhor.

Votuesit në Turqi kanë votuar për 18 amendamente kushtetuese. Vota me “po” ose “jo” për këto ndryshime kushtetuese mund që të dobësojë Parlamentin e Turqisë, të eleminojë postin e kryeministrit, dhe t’i jap presidentit më shumë kontroll mbi gjyqësorin.

 

 

 

Comments

comments