Letër eurokomisarit Han, ja çka po vuajnë shqiptarët në Maqedoni (Dokument)

Republika e Maqedonisë ne dekaden e fundit dridhet nga kriza te papara. Deri me tani Partia politike qeveritare Vmro-Dpmne ne bashkpunim me BDI (DUI) mundohet qe kete krizë ta definoj (paraqesë) si krizë politike , por e vërteta është krejt ndryshe .Bëhet fjalë per krizë institucionale , e drejtesisë dhe ne fund krizë politike .Para disa vieteve opinioni mbeti i shokuar nga fakti se qeveria ne kundërshtim me ligjet dhe kushtetuten e R.M nuk arriti te sigurojë mbrojtje institucionale te lirive dhe te drejtave te qytetarëve , posaçërisht ne të drejtën e privatësisë , nëpërmjet pergjimit te bisedave telefonike.Përkundrazi me dijen e njerëzve te parë te strukturave të sigurimit dhe personalisht me leje te kryeministrit te athershëm Nikola Gruevski janë te përgjuar me mijëra qytetarë dhe njerëz qe mendojnë ndryshe , në bazë te asaj janë krijuar politika revanshiste ndaj rivalëve te tyre politikë ose njerëzve qe mendojnë ndryshe nga ata ose sipas tyre te padëgjueshëm se ështe krizë e se drejtës , institucionale ose krizë politike për këtë flasin faktet. R.M është shtet ku nuk mbizotron ligji për sundim te së drejtës dhe lirive i barabartë për të gjithë por është shtet ku sundon pasiguria ne drejtësi , gjykata te partizuara , të korruptuara jo funksionale , ku vlerësohet nga keqperdorimet e dënimeve me paraburgim , refuzimi i prokurorisë Speciale si dhe obstrukcionet nga këshilli gjyqēsor republikan si dhe këshillit te prokuroreve publik republikan. Nga bisedat dhe inçizimet e zbuluara që opinoni publik pati mundësi ti dëgjoj e qartë është se si zgjidhen dhe emërohen gjyqtarë dhe prokuror publik e qartë është se kush i porositë vendimet gjyqesore , proceset e montuara gjyqesore ku fatkeqsisht shume njerez qe mendojne ndryshe mbahen ne burg te pafajshem me shume vite denim te denuar. Institucionet ne R.M jane maksimalisht te partizuara , te instrumentalizuara dhe te robëruara nga partia ne qeveri. Shumica e te punesuarve ne vend jane ne administraten shteterore qe paraqet ngarkes shtesë per ekonomine e vendit. Institucionet keqperdoren per qellime partiake dhe jane larg sistemit demokratik qe duhet te sherbeje ne interes te qytetareve dhe jo partive politike. Perfundimisht kriza politike eshte ne kulm te mungeses te proceseve demokratike kapaciteteve demokratike para se gjithash nga partia ne pushtet e cila gjate zgjedhjeve perdorte gjuhen e urrejtjes dhe te raporteve diskriminuese ndaj qytetareve jomaqedonas te R.M dhe bente thirrje per dalje ne rruge dhe me kercenime konkrete ndaj oponenteve politik duke shkaktuar terror politik dhe prishje te marredhenieve nderetnike dhe nderpartiake.

Në këtë drejtim, qeveria abuzon mediat të blejnë kohë bisede të shtrenjtë, kontrollin e mediave, dhe presionin joparimore ushtruar mbi median e pavarur dhe ata që nuk e kontrollojnë. Me një fjalë, qeveria është ai që krijon opinionin publik se vendi është në rrezik, vendi u pushtua, vetëm për shkak se shumica e qytetarëve të zgjedhjeve parlamentare të Maqedonisë votoi për ndryshimet që do të shkojnë në drejtim të reformave që do të marrin vendin për Euro-Atlantike proceset integruese dhe anëtarësimi i plotë në NATO dhe BE. Është e nevojshme për të marrë masat e duhura për të zbatuar raportin e Priebe, ku ai ka zbuluar sëmundje nga e cila vuan shoqërinë maqedonase. Forumi për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut, monitoron nga afër të gjitha kushtet dhe zhvillimet në vend dhe, në përputhje me rrethanat, efekt qetësues, sepse ne besojmë se megjithatë, shteti me ndihmën e miqve të tij për të thërrasë fuqinë për të formuar qeverinë ndërhyri dhe procesin serioze reformave. Forumi për të Drejtat dhe Liritë e

Republikës së Maqedonisë të Njeriut do të vazhdojë të ofrojë, ndihmë vetëmohues ligjore falas në rastet kur ata shkelin të drejtat dhe liritë themelore të njeriut, dhe të përdorin mundësinë për të filluar krijimin e një organi koordinues në Republiken e Maqedonise. Forumit Ndërkombëtar të të Drejtave dhe liritt e Njeriut dega Maqedoni.IGFM ka denoncuar vazhdimisht shkeljen e të drejtave të njeriut të rasteve të montuara nga qeveria e Maqedonisë me ne krye Nikolla Gruevski-n,VMRO dhe partnerin e tij Ali Ameti BDI ku pasqyra e ketij shteti eshte policia dhe gjykata qe kane montuar rastet e Sopotit , Brodecit , Manastirit , Gostivarit dhe rastet si Mostra dhe Kumanova. Nga të dhënat e fundit del së në burgje mbahen pa të drejtë njerëz që nuk kanë fare lidhje me terrorizmin apo nxitje të urrejtjes fetare dhe etnike. Është vërtetuar tashmë nga përgjimet të denoncuara nëpër media nga opozita se personat që akuzohen për rastet janë të pa fajshëm , ku disa prej tyre jane te denuar me burgim te perjetshem. Ata janë arrestuar pa të drejtë, dhe ende mbahen në burg.

Për rastin Kumanova kemi shprehur rezervat tona se eshte rast i montuar nga qeveria e VMRO-DPMNE dhe BDI (DUI) dhe janë arrestuar njerëz të pafajshëm, por edhe janë shkelur të drejtat e njeriut ku policia ka shkelur te gjitha normat nderkombetare sikurse protokollin e Kombeve te bashkuara per te drejtat dhe lirite e njeriut ku Maqedonia duhet te garantoj 10 pika kryesore te kesaj konvente si :

1. E drejta per jeten

2. Ndalimi i tortures

3. Ndalimi i skllaverise

4. E drejta per gjykim te drejte

5. E drejta per respektimin e jetes private

6. Ndalimi i diskriminimit

7. Mbrojtja e prones

8. E drejta per arsim

9. E drejta per levizjen e lire

10. E drejta e prones private

Dega e IGFM-se ne Maqedoni me seline ne Kumanove rastet e permendura me larte i ka bere te njohura para organeve apo institucioneve nderkombetare te drejtesise sic jane OSBE-ja , Unioni Europian , Komiteti i Helsinkut , Gjykata e Srasburgut dhe institucione te tjera nga te cilat eshte kerkuar vezhgimi i rasteve ne te cilin jane shkelur te drejtat e lirite e njeriut . Kerkojme nga nga keto insticione nderkombetare qe te gjitha keto vendime te rikthehen ne rishqyrtim dhe kriminelet e rasteve te montuarate te mbajne pergjegjesi para drejtesise . Forumi për të Drejtat dhe Liritë ne Republikës së Maqedonisë, duke u nisur nga fakti se qeveria aktuale, me stilin e tij të qeverisjes ka krijuar kriza te thella politike që nga fillimi i qeverisjes se tyre, dhe duke pasur parasysh se vendi nuk është një vend i partive politike, por i qytetarëve te saj të barabartë, pa marrë parasysh përkatësinë e tyre racore, etnike, politike apo fetare dhe pa marrë parasysh statusin e tyre social apo gjininë, kerkon ngritjene nje iniciative për të kërkuar një zgjidhje për të dalë nga kriza, për të rivendosur demokracinë , sundimin e ligjit në mënyrë të barabartë për të gjithë. Nëse institucionet e vendit dhe ato ndërkombëtare nuk ndërmarrin masa urgjente Maqedonia me shpejtësi

marramendëse do të lëvizë drejt një konflikti të ri. ku konflikti do të jetë shumë më i gjerë dhe më tragjik se ai i vitit 2001.

Letra është dërguar nga Forumi Ndërkombëtar për të drejtat e njeriut që udhëhiqet nga aktivisti Idriz Sinani 

Comments

comments