Parashikimet e CIA-s për Jugosllavinë pas Titos

0

Kohë më parë Shërbimi Sekret Amerikan, i njohur si CIA, publikoi një numër të madh raportesh, një pjesë e të cilave ka të bëjë edhe me ish-Republikën Socialiste Federative të Jugosllavisë. Nga këto materiale të botuara janë interesante sidomos parashikimet e këtij shërbimi mbi Jugosllavinë e pas Titos.

Kështu në raportin e 13 tetorit të vitit 1972, që titullohej “Jugosllavia: Periudha e pas Titos” , theksohej se problemet e këtij shteti në politikën e tij të balancimit ndërmjet lindjes dhe perëndimit, kundërthënieve dhe urrejtjeve të brendshme etnike, do të vijnë më shumë në shprehje në periudhën e pas Titos, shkruan sot Memli Sh. Krasniqi në Koha Ditore.

Sipas këtij raporti, kryetari Tito, në përpjekje për të siguruar funksionimin e shtetit jugosllav edhe pas tij, krijoi sistemin e udhëheqjes kolektive në parti, pra në Lidhjen Komuniste të Jugosllavisë, si dhe në institucionet shtetërore.