Regjisori kosovar vazhdon protestën këmbëzbathur para Teatrit Kombëtar

Regjisori kosovar vazhdon protestën këmbëzbathur para Teatrit Kombëtar

Sheshi “Skënderbe” në Prishtinë ka regjistruar një tjetër protestë të rrallë këto ditë ku protagonist është një regjisor: Sokol Plakolli. Është pikërisht ai që ditë më parë reagoi duke thyer pjata në hollin e Teatrit Kombëtar të Kosovës, si shenjë kundërshtimi ndaj politikave të këtij institucioni, që sipas tij u ka hapur dyert udbashëve. Në rastin konkret, po jepej nje shfaqje e një regjisori maqedonas, “Pasardhësi” i Slobodan Unkovskit.

Kushdo që kalon pranë tij është e pamundur që mos të ndalet, duke e fotografuar, duke e mbështetur në mënyra të ndryshme dhe duke u shënuar në fletoren që e ka vendosur ai pikërisht për të marrë mbështetje.

Prej dt.31 dhjetor ai është aty: pa ngrënë, pa pirë, sy lidhur, gojëmbyllur dhe këmbëzbathur.

Tashmë pritet të ulen dhe temperaturat në ekstrem dhe do të shihet se me çfarë stoicizmi do e përballëojë Plakolli këtë sfidë të natyrës për ta çuar kauzën e tij artistike përpara. Këtë të enjte ai u vizitua dhe nga një ekip shëndetësor. Në prezencë të tyre Plakolli deklaroi:Gjendja ime shëndetësore është e pranueshme”. Dhe më pas tha se nuk e ka ndërmend të ndalet deri në plotësimin e kërkesave të tij.

Këto janë kërkesat e grevistit Plakolli:

  1. Shkarkimin e këshillit të korruptuar dhe jolegjitim të TKK-së. Si pasojë shkarkimin e drejtorit gjeneral dhe artistik të TKK-së të cilët gjithashtu janë pjesë e korrupsionit brenda institucionit të TKK-së. Si dhe rishqyrtimin e vendimeve të këtij këshilli që nga emërimi i tij!
  2. Në rast se Ministri i Kulturës, z. Kujtim Shala i cili është përgjegjës për mbarëvajtjen e punës në TKK nuk ndërmerr hapa konkret për saniminin e gjendjes së rëndë të krijuar brenda TKK-së për një afatë të shkurtë kohorë do të kërkohet nga instancat shtetërore shkarkimi i Ministrit, për shkak të neglizhencës së tij, ndaj pozitës së tij zyrtare.
  3. Në ligjin për teatro, të amandamentohet kthimi i pleqësisë së teatrit i përbërë nga grup artistësh të pavarur, të zgjedhur nga vet komuniteti i artistëve të teatrit, si organ mbikëqyrës i Këshillit të TKK-së.
  4. Të forcohet pozita e sindikatës së teatrit duke i dhënë hapësirë të përhershme brenda institucionit të TKK-së.
  5. Dhe të hapen dyert e mbyllura të teatrit për artistët e teatrit!

Përgatiti: Shkëlzen Rrecaj – /tesheshi.com/