19 vite ende i pazgjidhur statusi i veteranëve dhe invalidëve të UÇK-së

0
386605 11: Albanian soldiers from the NLA, the national liberation army, (UCK in Albanian) a rebel movement in northern Macedonia run across a ridge March 12, 2001. American NATO forces are struggling to contain rebels by aiding the Macedonian government in controlling the boundry with Kosovo. Leaders of the movement claim that they are fighting for equal rights for Albanians in the former Yugoslav Republic, and have been engaged in active fighting with Macedonian forces since yesterday. (Photo by Kael Alford/Newsmakers)

U bënë 19-të vite dhe ende veteranët, ivalidëet dhe të rënët dëshmoër në luftën e 2001-it nuk gëzojnë asnjë benificion nga shteti i tyre, Maqedonia e Veriut. Partia e cila thirret dhe mbështetet nga kjo kategori e ndjeshme dhe shume e rëndësishme e popullit shqiptarë ne Maqedoninë e Veriut, BDI e Ali Ahmetit edhe përkundër faktit që për 17 vite në pushtet me partitë maqeonase nuk mundi të bëjë asgjë. Nga kjo parti ndër vite arsyetohen se kjo kategori e popullatës shumica janë punësuar në administratë, duke shprehur kështu pafuqinë e tyre në qeverrisje.
Së fundmi Zeqirija Ibrahimi nga Alternita u zotua se nëse do të marrin pushtetin bashkë me Aleancën për Shqiptarëwt do të rregullojn statusin e veteranëve dhe invalidëve të luftws së 200-it.
Lidhur me këtë, profesori universitar Arbër Çeliku thotë se fakti, që BDI nuk i soll ligj për luftëtarët e UÇK-së, dëshmorët dhe invalidët e luftës, flet për një kapitullim në heshtje, për një heqje dorë nga e drejta legjitime, por mbase edhe për një abuzim me karakter perfitues në emër të politikës.
“Nga ana tjetër, kategoria e “branitellave”, të gjallë dhe të vdekur, familjarisht gëzojnë pensione dhe privilegje të tjera në kuadër të ligjit. Madje, një kriminel si Tarçullovski, i akuzuar për krime kundër njerëzimit, edhe gjatë kohës kur ishte në Hagë, merrte pagë të majme nga ana e shtetit” thotë Arbër Çeliku.
Siç shtoi ai arsyetimi me punësimin e një kategorie sosh si administratorë në piramidën e shtetit, është hipokrizi, kur dihet botërisht se u shkel mbi dinjitetin e luftëtarëve të UÇK-së, por përmes tyre, edhe mbi dinjitetin tonë kombëtar”.