6 gjërat kyçe që duhet të dini për rezultatin e negociatave maratonë Vuçiq – Kurti – BE në Ohër

Në Ohër mbrëmë përfundoi takimi trepalësh midis Albin Kurtit, Aleksandar Vuçiqit dhe BE-së, për arritjen e marrëveshjes për normalizimin e raporteve midis Kosovës dhe Serbisë.

Pas 12 orëve palët thanë se u arrit marrëveshje, apo një aneks për zbatim, por pa nënshkrime. Por thelbi apo ajo që bie në sy nga ky takim janë tetë gjëra kyçe, përcjell INA.

1) Bisedat zgjatën deri në 12 orë

Dialogu me ndërmjetësuesit evropianë ka nisur dje pak pas orës 10 në vilën “Biljana” në Ohër. Fillimisht, pjesëmarrësit u takuan me nikoqirin, kryeministrin Dimitar Kovaçevski, si dhe biseduan edhe me të dërguarin special të SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar.

Dialogu filloi me takime të ndara mes Vuçiqit dhe Kurtit me ndërmjetësuesit evropianë dhe më pas filloi takimi trepalësh, i cili zgjati gati pesë orë, me pushime më të shkurtra.

2) Asgjë nuk është nënshkruar

Pas diskutimit, të gjithë pjesëmarrësit paraqitën qëndrimet e tyre për këtë çështje, por në fund të fundit nuk u nënshkrua asnjë dokument.

“As sot nuk kam nënshkruar asgjë, e kam bërë të qartë se cilat janë vijat e kuqe, por është bërë përparim në një atmosferë konstruktive “, tha Vuçiq pas takimit.

Kurti, nga ana tjetër, ka thënë se ka ardhur në Ohër për të nënshkruar marrëveshjen bazë me aneksin zbatues.

“Kemi arritur marrëveshje publike për aneksin që do të udhëheqë zbatimin e marrëveshjes bazë. Pala tjetër, si në takimin e fundit në Bruksel më 27 shkurt, po i ikën nga nënshkrimi. Tani me aneksin i takon BE-së që të gjejë një mekanizëm që statusi i kësaj marrëveshjeje ta bëjë ligjërisht të detyrueshëm”, tha Kurti.

3) Progresi drejt BE-së do të matet individualisht

Në Ohër u ra dakord që në të ardhmen ajo që do të përmbushet nga plani i zbatimit të jetë pikë referimi për rrugën evropiane.

” Tani do të na ndjekin veç e veç: kush e përmbush atë që u angazhua”, tha Vuçiq.

Borell tha se “të dyja palët do të jenë të detyruara nga kjo marrëveshje, e cila do të jetë pjesë e rrugëtimit të tyre evropian”.

4) Asociacioni apo “vetëmenaxhimi i komunitetit serb” duhet menjëherë

Presidenti i Serbisë raportoi se Asociacioni i Komunave Serbe është vendosur si obligim prioritar. Ai po ashtu tha se beson se pala prishtinase do ta përmbushë menjëherë procesin e formimit.

Bëhet fjalë për nenin 7 të marrëveshjes, i cili sipas Borellit do të fillojë të zbatohet menjëherë, si dhe se “Kosova është pajtuar që menjëherë të fillojë procesin e vendosjes së garancive dhe nivelit të duhur të vetëqeverisjes për serbët në Kosovë. “.

Kurti, megjithatë, thekson se ky artikull “flet për vetëmenaxhimin e komunitetit serb”.

“Në këtë aspekt ka një paragraf që flet për një nivel adekuat të vetëqeverisjes dhe sigurisht që do të udhëhiqemi nga standardet më të larta që serbët në Kosovë të mos kenë lëndime dhe diskriminime, duke mos harruar se propozimi i Ahtisarit krijoi një hapësirë ​​dhe mundësi e madhe që ata të gëzojnë të drejtat e tyre dhe të plotësojnë nevojat e tij”, tha Kurti.

5) Konferenca e donatorëve

Gjatë bisedës u diskutua edhe për konferencën e donatorëve. Më saktësisht, në propozimin europian për normalizimin e marrëdhënieve, neni 9 thotë se “të dyja palët marrin parasysh angazhimin e BE-së dhe donatorëve të tjerë për të krijuar një paketë të veçantë investimesh dhe mbështetje financiare për projektet e përbashkëta të palëve në zhvillimin ekonomik , lidhja, tranzicioni i gjelbër dhe fusha të tjera kyçe.”

Për të zbatuar këtë nen, BE-ja do të organizojë një konferencë donatorësh brenda 150 ditëve për të krijuar një paketë investimi dhe ndihmë financiare për Kosovën dhe Serbinë. Ndihma nuk do të jepet përpara se BE-ja të përcaktojë se të gjitha dispozitat e Marrëveshjes janë zbatuar plotësisht.

6) Deklaratë për të zhdukurit

Në lidhje me këtë nen duhet të nënshkruhet edhe deklarata për të pagjeturit gjatë luftës në Kosovë, e cila është një temë rreth së cilës ka pasur negociata për një kohë shumë të gjatë, por që deri më tani nuk kanë pasur sukses.

Vuçiq dhe Kurti konfirmuan se Beogradi dhe Prishtina do të merren me çështjen e personave të zhdukur. (INA)