A e dini pse flamuri i LGBT përmban ngjyrat e ylberit?

Flamuri i ylberit (i njohur edhe si flamuri i krenarisë homoseksuale, flamuri i krenarisë LGBT, ose thjesht flamuri i krenarisë) është një simbol i lëvizjeve shoqërore lezbike, homoseksuale, biseksuale, transgjinore dhe queer (LGBTQ). Ngjyrat pasqyrojnë shumëllojshmërinë e komunitetit LGBTQ, pasi flamuri shpesh përdoret si një simbol i krenarisë homoseksuale gjatë marshimeve të të drejtave LGBTQ. Ndërsa ky përdorim i flamurit të ylberit filloi në San Francisko, ai tani përdoret në të gjithë botën. Simboli është një nga disa përdorimet e flamujve të ylberit.

Krijuar fillimisht nga artisti Gilbert Baker, dizenjimi ka pësuar disa rishikime që nga debutimi i tij në 1978, së pari për të hequr ngjyrat, më pas për t’i rivendosur ato bazuar në disponueshmërinë e pëlhurave. Flamuri i parë kishte tetë ngjyra, megjithatë varianti tradicional dhe akoma më i zakonshëm përbëhet nga gjashtë vija: të kuqe, portokalli, të verdhë, jeshile, blu dhe vjollcë. Flamuri zakonisht valëvitet horizontalisht, me shiritin e kuq sipër, siç do të ishte në një ylber natyror.

Individët dhe aleatët LGBTQ aktualisht përdorin flamuj të ylberit dhe shumë sende me temë ylber dhe skema ngjyrash si një simbol i jashtëm i identitetit ose mbështetjes së tyre. Përveç ylberit, shumë flamuj dhe simbole të tjerë përdoren për të komunikuar identitete specifike brenda komunitetit LGBTQ +.