A është Bazeli qyteti më i mirë zviceran për të huajt dhe Gjeneva më i keqi?

Qytetet e Zvicrës zakonisht zënë renditjet kryesore në studimet ndërkombëtare të cilësisë së jetesës. Por në një sondazh të ri, vetëm një qytet zviceran hyri në top 10. Ja pse

Bazeli renditet në vendin e 9-të nga 57 qytete të anketuara në Renditjen e re të Qyteteve të Expat 2021. I kryer nga InterNations, sondazhi vjetor vlerëson qytetet në mbarë botën për sa i përket avantazheve që ato ofrojnë për shtetasit e huaj që lëvizin atje për arsye profesionale.

Sondazhi, i cili anketoi 12,420 njerëz për edicionin e tij të vitit 2021, rendit qytetet bazuar në kritere të tilla si Cilësia e Jetesës Urbane, Zgjidhja, Jeta e Punës Urbane, Financat dhe Strehimi dhe Kostoja Lokale e Jetesës, së bashku me nënkategoritë e tyre, përcjell albinfo.ch.

Nga katër qytetet zvicerane të analizuara në studim – Gjenevë, Cyrih, Bazel dhe Lozanë – vetëm Bazeli u vlerësua shumë dhe është një nga tre qytetet evropiane të renditura në top 10 (të tjerët janë Praga, në vendin e 7-të dhe Madridi në 10).

Kjo është pse

Një destinacion popullor për punonjësit ndërkombëtarë për shkak të industrisë së tij farmaceutike, duke përfshirë gjigantë si Roche dhe Novartis, Bazel u rendit mirë në të gjitha kategoritë. Për shembull, ajo është në vendin e parë për rrjetin e saj të transportit publik, në vendin e dytë për sa i përket Cilësisë së Jetesës Urbane dhe në vendin e 3-të për Sigurinë dhe Politikën.

Të gjithë emigrantët në Bazel (100 përqind) janë të kënaqur me transportin publik, kundrejt 69 përqind globalisht. Sistemi i transportit publik është i shkëlqyer”, tha një i anketuar. Pothuajse të gjithë pjesëmarrësit (97 përqind) ndihen të sigurt atje, kundrejt 84 përqind globalisht. Qyteti performon mirë edhe në Indeksin e Jetës së Punës Urbane (6), veçanërisht për gjendjen e ekonomisë lokale, e cila është në vendin e parë dhe orarin e punës (8); Përveç kësaj, 75 për qind janë të kënaqur me orët e tyre të punës, krahasuar me 66 për qind në nivel global.

Më shumë se katër në pesë emigrantë (84 përqind) i gjejnë të ardhurat e disponueshme familjare të mjaftueshme ose më shumë se të mjaftueshme për të mbuluar shpenzimet e tyre (kundrejt 77 përqind globalisht), dhe 77 përqind janë të kënaqur me situatën e tyre financiare (kundër 64 në nivel global). Aty ku Bazeli po ecën më pak mirë është në Indeksin e Financave dhe Strehimit (vendi i 34-të), megjithëse ende renditet përpara qyteteve të tjera zvicerane: Cyrihu (37), Lozanë (39) dhe Gjenevë (53). Por qyteti renditet i 48-ti në Indeksin e Kostos Lokale të Jetesës: 69 përqind e të huajve që jetojnë atje janë të pakënaqur me koston e jetesës, më shumë se dyfishi i mesatares globale (34 përqind).

Indeksi Getting Settled (i 39-ti) është një tjetër nga pikat e dobëta të Bazelit. Ndërkombëtarët luftojnë për t’u mësuar me kulturën vendase: më shumë se një në katër të anketuar (26 përqind) deklarojnë se e kanë të vështirë – kjo shifër është 18 përqind globalisht. Vlen të theksohet se në sondazhin e InterNations 2020, Bazel renditet në vendin e 24-të, kështu që këtë vit ka ecur mbresëlënës, përcjell tutje albinfo.ch.

Po Gjeneva?

Qyteti më “ndërkombëtar” i Zvicrës për shkak të pranisë së një numri agjencish të Kombeve të Bashkuara dhe kompanive shumëkombëshe, ndodhet afër fundit të renditjes, në vendin e 47-të. “Ai ka rezultatet më të këqija midis qyteteve zvicerane të përfshira në raport dhe është i vetmi që nuk renditet në top 10-shen globale të Indeksit të Cilësisë së Jetesës Urbane”, tha InterNations. Ngjashëm me qytetet e tjera zvicerane, Gjeneva renditet ndër 10 vendet e para për stabilitetin politik (1) dhe në 10-shen e fundit për përballueshmërinë e kujdesit shëndetësor (56). Megjithatë, ajo mbetet prapa për të gjithë faktorët e tjerë, me emigrantët veçanërisht të pakënaqur me opsionet lokale të kohës së lirë (23 përqind kundrejt 14 përqind globalisht). “Është interesant fakti se cilësia relativisht e ulët e jetës nuk e bën Gjenevën më të lehtë për t’u përballuar: përkundrazi, është qyteti me renditjen më të keqe në mbarë botën në Indeksin Lokal të Kostos së Jetesës (57) dhe deri tani qyteti zviceran me vlerësimin më të keq në Indeksi i Financave dhe Strehimit (53)”, theksohet në raport.

Ai shtoi se “ndërsa Gjeneva vjen e 26-ta në Nënkategorinë e Financave, ajo renditet e 55-ta në Nënkategorinë e Strehimit, vetëm përpara Dublinit (56) dhe Mynihut (57). Mërgimtarët e shohin strehimin në Gjenevë të papërballueshme (87 përqind kundrejt 39 përqind globalisht) dhe vështirë për t’u gjetur (63 përqind kundrejt 23 përqind globalisht).

Gjeneva ka një performancë mjaft mesatare në Indeksin e Jetës së Punës Urbane (e 28-ta), por merr rezultate më të këqija në Indeksin e Getting Settled (e 43-ta).

“Sigurisht që nuk është e lehtë të integrohesh në kulturën dhe komunitetin vendas,” tha një i anketuar. Në fakt, 35 përqind i konsiderojnë vendasit përgjithësisht jo miqësorë, kundrejt 16 përqind globalisht).

Vështirësia është të bësh miq në Zvicër është një fenomen i njohur në komunitetin ndërkombëtar.

Ndoshta kjo është edhe arsyeja pse ata e kanë të vështirë të mësohen me kulturën lokale (32 përqind kundrejt 18 përqind globalisht) dhe nuk ndihen si në shtëpinë e tyre – 33 përqind krahasuar me 19 përqind globalisht), përcjell tutje albinfo.ch.

Cyrihu dhe Lozana

Dy qytetet e tjera zvicerane me një përqindje të lartë të banorëve ndërkombëtarë bien midis “më të mirëve” dhe “më të keq”, me Lozanën në vendin e 21-të dhe Cyrihun në të 34-tin.

“Të gjithë ata renditen në 10 vendet e fundit në mbarë botën për koston e jetesës lokale, por ndër 10 më të mirat për cilësinë e jetës lokale—përveç Gjenevës, e cila zbarkon në vendin e 21-të.”, vuri në dukje sondazhi.