A është Putin i dëshpëruar për Ukrainën?

Në një kthesë të mprehtë në luftën në Ukrainë, presidenti rus Vladimir Putin ka vendosur të mobilizojë deri në 300,000 rezervistë ushtarakë, vetëm një ditë pasi katër rajone të okupuara ukrainase shpallën një referendum për bashkimin me Rusinë, shkruan portali Foreign Policy, duke pyetur nëse kjo tregon dëshpërim për Putinin për shkak të zhvillimeve të papritura në fushën e betejës në një vend fqinj.

Zyrtarët dhe analistët perëndimorë thonë se njoftimi i Putinit pasqyron dëshpërimin e tij në rritje dhe sinjalizon dobësi, në një kohë kur ushtria ukrainase po rimerr me nxitim territorin e humbur më parë dhe ushtria ruse po pëson humbje të mëdha.

Sipas vlerësimeve amerikane, pretendon FP, nga 70 deri në 80 mijë ushtarë u vranë dhe u plagosën në luftë.

“Një nga vendimet më të rrezikshme”

Ky është “një nga vendimet politike më të rëndësishme/më të rrezikshme që ka marrë ndonjëherë Putin”, thotë Rob Lee, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin për Kërkime të Politikës së Jashtme në Tëitter, dhe shton se është “konfirmim që lufta ruse po dështon dhe se disa ndryshime janë të nevojshme”.

Besohet se aktualisht ka më pak se 200,000 ushtarë në Ukrainë, dhe sipas planit të Putinit, më shumë se 300,000 të tjerë do të vendoseshin atje, dhe ata me një lloj përvoje ushtarake.

Sipas ligjeve ruse, bëhet fjalë për persona të moshës 18 deri në 60 vjeç.

Por dekretit i mungojnë shumë detaje, aq shumë mbeten të paqarta, duke bërë që disa ekspertë të besojnë se Putini ishte qëllimisht i paqartë për të lejuar fleksibilitet në zbatimin e vendimit të tij.

Duke pasur parasysh numrin e ulët të rezervistëve rusë me përvojë luftarake dhe nevojën e mundshme për muaj të trajnimit të diskutuar nga zyrtarët rusë, Instituti për Studimin e Luftës thotë se dekreti i Putinit nuk ka gjasa të ndikojë në luftën në Ukrainë për muaj të tërë.

Njoftimi i Putinit për mobilizim vjen pavarësisht nga fakti se ai ka mohuar prej kohësh planet për të zgjeruar fushatën e tij.

Ushtarë që nuk duan të luftojnë

Kjo mund të dëmtojë seriozisht, dhe ndoshta fatalisht, përpjekjet e Putinit për ta paraqitur luftën si një “operacion special”, shkruajnë analistët e FP.

Në Rusi, njoftimi i Putinit shkaktoi shpërthime zemërimi dhe dëshpërimi, me mbi një mijë njerëz që thuhet se u arrestuan gjatë demonstratave që shpërthyen. Disa të tjerë po përpiqen të ikin nga vendi. Kërkesa e madhe ka për biletat e avionit, çmimet e të cilave gjithashtu janë rritur ndjeshëm.

Shtimi i forcave në Ukrainë nuk do të bëjë shumë për të përmirësuar moralin rus, shkruan FP, duke argumentuar se ushtria ruse në Ukrainë do të përbëhet kryesisht nga ata që nuk duan të luftojnë dhe se zhgënjimi në Rusi do të vazhdojë të rritet.

“Lufta në Ukrainë tani do të bëhet kryesisht në anën ruse nga njerëz që nuk duan të jenë atje,” shkruan Lee.

“Dallimi në moral, kohezion dhe faktorë të tjerë kritikë midis forcave ukrainase dhe ruse tani do të jetë edhe më i madh,” shtoi ai. /tesheshi