A mund të trashëgohen sëmundjet mendore?

INA
INA

28/09/2023

A mund të trashëgohen sëmundjet mendore? Kjo është një pyetje që disa prej jush i kanë bërë vetes, sidomos nëse keni anëtarë të familjes me një çrregullim mendor. Dhe në akt një mori hetimesh tregojnë se disa çrregullime mendore kanë një ngarkesë gjenetike të rëndësishme.

Cilët faktorë e kushtëzojnë shëndetin tonë?

Fillimi i sëmundjes do të varet nga shumë faktorë. Kjo është e vërtetë edhe në rastet e trashëgimisë mbizotëruese. Kështu, ju mund të kaloni gjithë jetën tuaj pa manifestuar sëmundjen nëse nuk ka faktorë predispozues dhe nxitës (shkëndija që ndez fitilin që mbart ngarkesën gjenetike).

Në këtë mënyrë, flasim për probabilitetet. Kështu, nuk ka siguri se fëmija i një të sëmuri mendor do të shfaqë të njëjtën sëmundje. Nga ana tjetër, mund të parashikohet se probabiliteti për të vuajtur prej saj do të jetë më i madh. Dhe nëse babai dhe nëna vuajnë nga e njëjta sëmundje, probabiliteti rritet edhe më shumë.

Le të shohim më poshtë se cili është probabiliteti për të trashëguar disa nga sëmundjet mendore më të njohura.

Gjasat për të trashëguar sëmundje mendore: skizofrenia

Skizofrenia është një sëmundje e rëndë mendore që prek disa funksione të trurit, si të menduarit, perceptimin, emocionet dhe sjelljen. Sa i përket simptomave të saj, ajo përfshihet brenda çrregullimeve psikotike, ato në të cilat pacientët humbasin kontaktin me realitetin.

Rreth 1% e popullsisë vuan nga skizofrenia. Është llogaritur gjithashtu, nga studime të ndryshme, se midis pasardhësve të babait skizofrenik dhe nënës 40 për 100 do të manifestojë sëmundjen. 15 për 100 të tjerë do të kenë anomali psikike, edhe pse jo të njëjtën sëmundje.

Midis binjakëve bivitelline, shkalla e incidencës mbahet. Midis univitelinos, konkordimi është 80 për 100. Konsiderohet si një trashëgimi recesive, me penetrim jo të plotë të gjenit bartës ose gjeneve.

Gjasat për të trashëguar çrregullimin bipolar

Çrregullimi bipolar është një sëmundje e rëndë për shkak të rrezikut dhe paaftësisë që lidhet me të. Njihet edhe si sëmundje maniako-depresive ose depresion maniak. Njerëzit me çrregullim bipolar karakterizohen nga ndryshime të pazakonta në humor. Brenda sëmundjeve mendore, ajo është një nga më të frikësuarat.

Çrregullimi bipolar është i pranishëm me 0,4 për 100 të popullsisë. Rreziku i sëmundjes rritet kur prindërit e kanë atë. Midis binjakëve univitelline konkordimi është 95 për 100. Duket se është një lloj trashëgimie mbizotëruese, me penetrim jo të plotë të gjenit.

Sa gjasa ka të trashëgosh oligophrenia?

Shumica e oligophrenive të thella (80 për 100) janë për shkak të shkaqeve ekzogjene. Këto i referohen aksidenteve ose sëmundjeve në jetën intrauterine ose në fëmijërinë e hershme. Prandaj, ata nuk janë trashëgues.

Në oligophrenia me intensitet të butë ose të mesëm, 80 për 100 janë të lidhura me trashëgiminë. Ata janë fëmijë të njerëzve me IQ të ulët. Kur babai dhe nëna janë oligophrenic, 80 për 100 nga fëmijët janë mendërisht të vonuar. Vetëm 40 për 100 e paraqesin atë kur vetëm babai ose nëna janë oligophrenic.

Një faktor negativ është se oligophrenics shpesh lidhen me njëri-tjetrin dhe për këtë arsye probabiliteti i lidhur me gjenetikën rritet në qiell. Kjo sepse është shumë e vështirë të gjesh çifte në të cilat distanca në IQ është shumë e madhe.

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

lodhje gjume plogeshti

Arsyet se pse flini më shumë se 8 orë

duart dridhje

Cilat janë sëmundjet autoimune?

stresi_zemra

Revolucion në kardiologji! Inteligjenca artificiale mund të parashikojë infarktet e zemrës

ko rosvera

Tabletat e njejta, në Gjermani 5 euro, në Maqedoni 15 euro

dhimbje_barku

Keni probleme me metabolizmin? Kirurgu i njohur britanez ju vjen në ndihmë

caji-600x360

Çaji më i mirë me sheqer apo pa sheqer?

hiv sida

A trajtojnë ilaçet bimore infeksionin HIV?

fatmir mexhiti

Mexhiti: Mbretëria e Bashkuar do të ofrojë mbështetje për ndërtimin e një qendre të re klinike

lodhje gjume plogeshti

Lodhja juaj mund të jetë shenjë e anemisë, këto ushqime të pasura me hekur mund të ndihmojnë

INFO

NA NDIQ