Afër 10 mijë të rinjë për çdo vitë po e braktisin Maqedoninë

INA
INA

30 Maj, 2023

Muhamer Pajaziti

Afër 10 mijë të rinjë për çdo vitë po e braktisin Maqedoninë.

Sipas statisktikave zyrtare, në vitin 2017 kishte rreth 84 mijë të rinjë të papunë, ndërsa në vitin 2022 ky numër ran ë 37 mijë.

Për periudhë kohore prej pesë viteve, numri i papunësisë tek të rinjtë u ul për rreth 50 mijë.

Arsyeja kryesore e uljes së papunësisë është ikja e të rinjve drejtë perëndimit, sidomos drejt Gjermanisë, e cila e liberalizoi tregun e punës për vendet e Ballkanit Perëndimor.

Por, kjo nuk mbaron këtu… në vitet e ardhshme pritet akoma më shumë të zbrazet ky rajon nga të rinjtë e dëshpëruar nga politika e degjeneruar.

Për periudhën 2017-2035 nevoja për punë në Gjermani do të jetë 1.13 milion punëtorë, ndërsa largimi i barrierave për të rinjtë nga Ballkani do të ndodhë edhe në Austri dhe Zvicërr.

Për pasojë, bankat e shkollave në fillore, arsim të mesën dhe fakultete do të mbeten bosh. Politika dhe hajdutët e politikës ja arritën qëllimit, ta largojnë pasurinë tonë më të çmuar, rininë.

Pa rini do të mbetemi shkretë…

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

Piro Ahmetaj

Vëllezër qëndroni vigjilent, paqja kërkon ende sakrifica!

Artur Zheji

Kush thotë se Rama dhe Kurti janë të pa sinkronizuar?

Blerim-Latifi

Pse u lanë të ikin?

Kim Mehmeti2

Të ndërtosh shtet pranë të eturve për gjak njeriu!

emin-azemi-656x365

Eksterritorialiteti i kishave serbe, trampolinë e ekspansionizmit rus në Ballkan!

cim peka

Kosova nën sulm!

cun

Nuk ka besë me ket Serbi!

Muhamer Pajaziti

Ku po shkoni në Evropë, fëmijët i latë pa libra?!

Muhamer Pajaziti

Ku po shkoni në Evropë, njerëzit po ju vdesin burgjeve çnjerëzore

INFO

NA NDIQ