Angelov shpalli mënyrën e kompensimit të qytetarëve që kanë pësuar dëme nga fatkeqësitë natyrore

Picture of INA
INA

24/06/2024

Drejtori i Qendrës për Menaxhimin e Krizave, Stojançe Angelov, ka njoftuar sot se njësitë e vetëqeverisjes lokale janë përgjegjëse për vlerësimin dhe përcaktimin e dëmeve që rrjedhin nga fatkeqësitë natyrore dhe aksidentet. Ky proces është i bazuar në Ligjin për mbrojtje dhe shpëtim dhe duhet të ndiqet sipas një Metodologjie unike që është miratuar nga Qeveria me propozim të Ministrisë së Financave. Vlerësimi i dëmeve fillon menjëherë pas ndodhjes së fatkeqësisë dhe duhet të përfundojë brenda 360 ditëve.

Pas përfundimit të vlerësimit, njësitë e vetëqeverisjes lokale duhet të përgatisin dhe dorëzojnë një Raport – Elaborat për dëmet tek një komision i formuar nga Qeveria për këtë qëllim. Ky komision merr raportet fillestare dhe përgatit një raport të përgjithshëm që dorëzohet në Qeveri në afat prej 120 ditëve nga marrja e raportit nga komunat. Bazuar në këto raporte, Qeveria mund të alokojë ndihmë financiare të menjëhershme ose të ofrojë ulje dhe lirime tatimore për të ndihmuar zonat e prekura. Të gjitha këto ndihma jepen pa detyrime për kthim dhe duhet të përdoren ekskluzivisht për qëllimet për të cilat janë dhënë.

Stojançe Angelov thekson gjithashtu rolin e Qendrës për Menaxhimin e Krizave në këtë proces. Qendra, në përputhje me kompetencat e saj ligjore, është e angazhuar direkt në punën e komisionit për vlerësimin e dëmeve dhe ka zbatuar të gjitha aktivitetet e nevojshme për të menaxhuar dhe tejkaluar rreziqet që kanë prekur komunat. Kjo përfshin veprime të menjëhershme pas ndodhjes së fatkeqësisë për të minimizuar ndikimin dhe për të ndihmuar në ripërtëritjen e zonave të prekura.

TË FUNDIT
2 minuta
Qeveria miratoi emrat e zëvendësministrave të rinj, shtatë janë nga VLEN: Elfet Ismaili në Mbrojtje, Astrit Iseini në MPB
6 minuta
Është rihapur vendkalimi kufitar Bogorodicë-Evzoni me Greqinë
2 orë
Maqedonia e Veriut po zbrazet, 205 vendbanime nuk kanë aspak popullatë, 215 të tjera janë me më pak se 10 banorë
4 orë
Mickoski: Në buxhetin e shtetit mungojnë para për çka organet e hetuesisë do të kenë shumë punë
4 orë
Bekteshi: Sezona kalon, qytetarët ende presin kondicionerët dhe vauçerët për turizëm

ME TE LEXUARA

1 ditë
Vritet një ushtar i Maqedonisë së Veriut
1 ditë
Deri të premten i nxehti ekstrem mbi 40 gradë, më pas rënie të temperaturave
4 orë
Mbyllet pika kufitare “Bogorodica”, zjarr në anën greke
1 ditë
Arrestohet 65 vjeçari në Gostivar nën dyshimin se vodhi një biçikletë
1 ditë
Çka po ndodhë me ambasadorin Vesel Memedi, thirret në MPJ në Shkup?!
1 ditë
Kolona të gjata në Tabanoc-Preshevë që në mëngjes (LIVE)
4 orë
Bekteshi: Sezona kalon, qytetarët ende presin kondicionerët dhe vauçerët për turizëm

LEXO MË SHUMË

qeveria e maqedonise

Qeveria miratoi emrat e zëvendësministrave të rinj, shtatë janë nga VLEN: Elfet Ismaili në Mbrojtje, Astrit Iseini në MPB

Evzoni-border-station-800x445

Është rihapur vendkalimi kufitar Bogorodicë-Evzoni me Greqinë

IMG_4461

Maqedonia e Veriut po zbrazet, 205 vendbanime nuk kanë aspak popullatë, 215 të tjera janë me më pak se 10 banorë

hristijan mickoski

Mickoski: Në buxhetin e shtetit mungojnë para për çka organet e hetuesisë do të kenë shumë punë

Kreshnik Bekteshi

Bekteshi: Sezona kalon, qytetarët ende presin kondicionerët dhe vauçerët për turizëm

kufi zjarr bogorodice

Mbyllet pika kufitare “Bogorodica”, zjarr në anën greke

denar

Ndahen 4.1 miliardë denarë për paga dhe pesë miliardë për pensione

pasaporta dokumente personale

Mbi 5600 veta kanë hequr dorë nga shtetësia e Maqedonisë gjatë pesë viteve të fundit

Afrim Gashi

Gashi: Kam informacione të sigurta, dhoma 161, si BDI uli pazarin për të hy në Qeveri

INFO

NA NDIQ