BFI me besim të lartë tek besimtarët e saj deri në 67 për qind

ina-online
ina-online

25/07/2023

66.7 për qind e muslimanëve të anketuar kanë besim në Bashkësinë Fetare Islame (BFI), nga të cilët 22.8 për qind thanë se kanë “besim të plotë”, dhe 43.9 për qind u përgjigjën se pjesërisht kanë besim në BFI.

Në anën tjetër, 4.8 për qind e të anketuarve kanë thënë se nuk kanë fare besim në Bashkësinë Fetare Islame si institucion.

Këtë e tregon anketa e re e opinionit publik e bërë nga Instituti për hulumtime politike – Shkup (IPIS), portali i internetit Religija.mk dhe Fondacioni Konrad Adenauer.

Është një studim i specializuar i opinionit publik, i cili ka analizuar përgjigjet për rolin e BFI-së në shoqëri, besimin e saj tek muslimanët, si dhe rolin e Islamit në shoqëri.

Analiza tregoi se BFI gëzon besim të lartë tek besimtarët e saj në Maqedoninë e Veriut.

Në të njëjtën kohë, kreu i BFI-së, Shaqir Fetahu, gëzon besimin më të lartë tek besimtarët – 56,1 për qind e qytetarëve të anketuar kanë besim të plotë ose të caktuar tek ai. Edhe myftinjtë dhe hoxhallarët gëzojnë përqindje të lartë besimi.

Sipas përgjigjeve të mbledhura në anketë, muslimanët në Maqedoninë e Veriut më mirë do të kërkonin ndihmë për zgjidhjen e problemeve nga imami i tyre, sesa nga institucionet shtetërore që në fakt duhet të drejtohen për të ndihmuar në disa sfida me të cilat përballen qytetarët. Kështu, 35.8 për qind thanë se më mirë do të zgjidhnin imamin si alternativë për ndihmë në krahasim me 32.3 për qind që u përgjigjën se më mirë do të kërkonin mbështetje nga institucionet shtetërore.

Mbi 70 për qind e të anketuarve janë përgjigjur se feja ka një ndikim të madh ose disi të madh në jetën e tyre të përditshme.

Në të njëjtën kohë, BDI konsiderohet si partia politike që besimtarët besojnë se ka ndikimin më të madh në BFI – gati 54 për qind besojnë se kjo parti ka ndikimin më të madh në BFI. Rreth 3 për qind e konsiderojnë Besën, 3 për qind Alternativa, ndërsa 2 për qind e të anketuarve kanë theksuar Aleancën për Shqiptarët si partinë me ndikimin më të madh në zgjedhjet në BFI.

Radikalizmi fetar është sfidë për myslimanët në vend – 10.5 për qind e të anketuarve besojnë se ekziston në një pjesë të madhe të popullsisë, ndërsa 25.4 për qind besojnë se radikalizmi fetar ekziston në një pjesë të caktuar të popullsisë.

Ndryshe nga hixhabi dhe veçanërisht burka, mbajtja e shamisë është e pranueshme për shumicën e muslimanëve në vend. 88 për qind besojnë se mbajtja e shamisë është një zgjedhje personale, pa ndikimin e dikujt afër jush apo të BFI-së.

Rreth 76 për qind e të anketuarve thanë se plotësisht ose disi e miratojnë mbajtjen e shamisë, 12 për qind thanë se deri diku nuk e miratojnë dhe 5 për qind thanë se nuk e miratojnë fare mbajtjen e shamisë.

Hulumtimi konfirmon se pjesa më e madhe, pra 98,7 për qind e myslimanëve në Maqedoni i përkasin islamit sunit dhe shumica dërrmuese – 94,8 për qind e tyre deklarohen si fetarë ose disi fetarë.

Në këtë kontekst, përqindja e atyre muslimanëve që praktikojnë agjërimin është e lartë – 51 për qind “gjithmonë agjërojnë” dhe 29.9 për qind “ndonjëherë agjërojnë”.

Anketa është realizuar në maj dhe qershor të këtij viti dhe në të janë përfshirë 1116 të anketuar.(INA)

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

f4369ab0-8bde-455d-8ade-31568e4496cf

Artisti Mustafa Imeri-Tafa i bashkangjitet Lëvizjes Demokratike të Izet Mexhitit

muamer

Racizmi i prindërve maqedon ndaj nxënësve shqiptarë

Screenshot_2023-12-11-16-52-33-840_com.instagram.android-edit

Luizi fillon një projekt të madh në Shkup (video)

Jeton Shaqiri

Shaqiri: Rasti me shkollën në Çashkë tregon se ende nuk mundemi të flasim për integrim ndëretnik në arsim

fatmir mexhiti

Mexhiti: Brenda 6 muajve do të bashkohen klinikat, nuk do të ketë 66 drejtor dhe 33 këshilla drejtues

artan grubi

Grubi: Po përparon procesi i ndërtimit të objektit të Teatrit dhe Bibliotekës së Tetovës

Ministria-e-Drejtesise_1-780x470-1

Janë përgatitur ndryshimet e kodit zgjedhor, Ministria e Drejtësisë jep detaje

evn-fatura

A do të shtrenjtohet rryma pas 1 janarit

david geer gir dimitar kovacevski

Kovaçevski-Geer: Plani i Rritjes së BE-së për Ballkanin Perëndimor është inkurajues për qytetarët tanë

INFO

NA NDIQ