Antikorrupsioni ka iniciuar procedurë ndaj Drin Ahmetit për grante të përfituara

ina-online
ina-online

06/02/2024

Në mbledhjen e fundit të punës së përbërjes së deritanishme të Komisionit Antikorrupsion, është hapur rasti ndaj Drin Ahmetit, nipit të Ali Ahmetit, me ç’rast siç thuhet duhet hetim se si dy kompanitë e Drin Ahmetit kanë përvetësuar pesë milionë denarë nga Fondi i Inovacionit.

Antikorrupsioni kërkoi shkarkimin e drejtorit të Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik (FITR), Festim Halili, si dhe të gjithë anëtarëve të Bordit Drejtues dhe Komisionit për Miratimin e Investimeve, për shkak të dyshimit për veprime të kundërligjshme në ndarjen e 81 mijë eurove kompanive në pronësi të nipit të liderit të BDI-së, Drin Ahmetit.

Anëtari i Komisionit Antikorrupsion, Nuri Bajrami duke e prezantuar rastin kërkoi nga Qeveria që të rishikohet e gjithë puna e Fondit, sepse ekziston dyshimi i bazuar siç thotë ai për punë të pakujdesshme dhe të kundërligjshme të të gjitha organeve të tij.

“Personalisht pyes veten se si nuk ka reaguar në këtë rast Bordi Drejtues, i cili monitoron funksionimin e Fondit dhe si ka dhënë miratimin Komisioni për Miratimin e Investimeve duke iu referuar një dispozite të përgjithshme të rregullores ku parashikohen ndryshime në një vend pa specifikuar çfarë ndryshon dhe kush do ta mbikëqyrë”, thotë Bajrami.

Sipas tij, deri më tani nga buxheti i Fondit janë paguar gjithsej 35 mijë euro, ndërkohë që nuk është bërë asnjë kontroll nga institucioni për të kontrolluar se si janë shpenzuar paratë e tyre. Ai pretendon se pagesa e parave është bërë paraprakisht në baza tremujore, ndërsa pjesa tjetër është dashur të paguhet pas plotësimit të kushteve për para të dedikuara. Sipas tij, është e diskutueshme se pjesa më e madhe e buxhetit të planifikuar për projektet e Fondit të Inovacionit është ndarë vetëm për këto dy kompani.

“Nëse për të dy projektet janë ndarë 5 milionë denarë dhe gjithsej janë planifikuar 6 milionë denarë, mbetet e paqartë nëse ndonjë kompani tjetër ka marrë para nga FITR për projekte pas atij tenderi publik”, shpjegon ai.

Kompania Tor Industries në pronësi të plotë të Drin Ahmetit ka marrë rreth 32 mijë euro në këtë konkurs për projektin e titulluar “Modelimi 3D dhe skanimi i projektimit të infrastrukturës”. Në të njëjtin konkurs, kompania e të njëjtit Drin Ahmeti, “Everest JD”, merr 50.000 euro për projektin “Data Management Efficiency System.”

Sipas Bajramit, dyshimi për veprimtari të kundërligjshme qëndron në ndryshimin e afateve të projektit dhe mbikëqyrjen e paekzekutuar të punës së parashikuar në projekt. Ai shton se Komisioni ka konstatuar se ky lloj veprimi është bërë praktikë në Fond dhe për këtë arsye kërkon një inspektim të plotë të punës së Fondit.

Pas informacionit të publikuar në media për fituesit e këtij konkursi nga Fondi në qershor të vitit të kaluar, Fondi u përgjigj se të gjitha kompanitë e regjistruara në thirrjet e tyre publike kalojnë në një proces paraseleksionimi të kryer nga tre ekspertë vendas nga 22 fusha të ekspertizës.

“Projektet vlerësohen sipas kritereve të përcaktuara: shkalla e inovacionit, cilësia e projektit të përgatitur, potenciali i tregut, kapaciteti i aplikantit dhe ndikimi i projektit”, tha FITR, duke shtuar se të gjitha projektet që marrin një vlerësim mesatar prej së paku. 51 pikë vazhdojnë në fazën tjetër dhe përzgjedhja përfundimtare bëhet nga Komiteti për Miratimin e Investimeve (COI), i përbërë nga 5 ekspertë botërorë.(INA)

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

Bujar Osmani

Instituti “Arben Xhaferi”: Bujar Osmani ka shkelur ligjin shtatë herë radhazi brenda një viti duke i mbajtur të fshehura shpenzimet e tij si Ministër i jashtëm

Kamionet-1-520x360-1

Pasaporta më shpejt për shoferët e kamionëve dhe autobusëve

Qeveria talat xhaferi

Qeveria konstatoi dhe miratoi tekstin e Strategjisë kombëtare për zhvillim 2024-2044

naim-bajrami

Krahu i Selës i ASH-së vetë apo koalicionim për zgjedhjet, flet Bajrami

Ageler

Ageler: Diskursi i fushatës të fokusohet në çështje esenciale, jo në sulme personale

IMG_9337

Banorët e nisin vetë shkollën shqipe në Nerovë të Krushevës

Arben Taravari

Taravari: Faliminderit, në një kohë rekord nënshkruat për kandidaturën time për President!

urim etemi bilall kasami

Kasami prezanton prurjen e radhës në Lëvizjen BESA

lsdm mitrevski kovacevski zecevic kryesia

LSDM dorëzon në Kuvend propozim-ligjin kundër rritjes së pagave për funksionarët

INFO

NA NDIQ