Arbëri me gjasa reale për t’u bërë deputeti parë shqiptar në Zvicër

0

Ai erdhi si një tetëvjeçar nga Kosova në Zvicër. Tani Arber Bullakaj (33) mund të bëhet pjesë e Këshillit Kombëtar zviceran. Misioni i tij: të huajt duhet të natyralizohen më shpejt dhe më lehtë.
Kur Arber Bullakaj (33) dashti të bëhej zviceran, atij iu desh të përkrahej nga prindërit e tij: Në atë kohë djali i emigrantëve kosovarë ishte 19 vjeç dhe ishte vendosur në Wil SG.
“Si student, asmjëherë nuk isha në gjendje të paguaj 3500 franga për pasaportën zvicerane”, thotë këshilltari tani i pavarur i biznesit. “Nga një këndvështrim demokratik është shqetësues fakti që natyralizimi është kaq i kushtueshëm. Bile, me këtë komunat fitojnë. Kjo duhet të ndryshojë urgjentisht!”.
Bullakaj gjithashtu dëshiron të ndryshojë Këshillin Kombëtar: Për dhjetë vite pas natyralizimit të tij, politikani shqiptar nga St. Galleni është gati të bëhet pjesë e Këshillit Kombëtar zviceran në Bernë. Gjasat janë të mira që politikani shqiptar I SP-së, më 20 tetor t`I bashkohet Këshillit Kombëtar zviceran – nëse socialdemokratët, përveç Claudia Friedl (59) dhe Barbara Gysi (55) fitojnë edhe një vend. Ai do të ishte deputeti i parë nga Kosova, në Parlamentin zviceran, shkruan “Blick”, informon Shtegu.com.
Misioni i tij: Ai dëshiron t’I mbështesë më tepër migrantët dhe fëmijët migrantë. “Një e treta e popullsisë është praktikisht e papërfaqësuar në Këshillin Kombëtar. Kjo është shumë shqetësuese ”, thotë Bullakaj. “Tani edhe ne duam të bashkëbisedojmë!”.
Në bisedë ai pëlqen të mbulojë bashkëbiseduesin e tij me shifra – pothuajse sikur dëshiron të bëjë konkurrencë për ish-presidentin e FDP-së, Philipp Müller (67), i cili deri më tani është konsideruar si “Zotëriu i shifrave” në Parlamentin Federal. “Popullsia e huaj prej 25 për qind, jep 33 për qind të punës”, thotë Arbëri duke dhënë këtë shembull.
Ai është i bindur: “Ne duhet t’i natyralizojmë këta njerëz, nëse duam ta çojmë Zvicrën në një të ardhme të suksesshme. Dhe më mirë të fillojmë sot se nesër!”. Ai e përsëris këtë me këmbëngulje – që nga korriku, kur Arbëri për çdo fundjavë dhe pothuajse për çdo mbrëmje është në ndonjë fushatë.
Ai dëshiron që të huajt të aplikojnë pas tre vitesh për pasaportën zvicerane – pavarësisht nëse ata kanë jetuar në të njëjtin komunë gjatë asaj kohe. Sot të huajt duhet të presin pesë vite para se të transferohen në një komunë të re derisa të mund të aplikojnë për natyralizim.
“Për më tepër, ekziston një arbitrim i jashtëzakonshëm në natyralizim midis komunave të caktuara. Testet janë aq shumë të rënda, sa që edhe këshilltarët e zgjedhur kombëtarë do të kishin dështuar”. Bullakaj e citon me dëshirë Max Frisch. “Ne tthërritëm punëtorë, ndërsa na erdhën njerëz”, thotë ai. “Ata kanë punuar shumë fizikisht çdo ditë dhe gjithashtu duhet të plotësojnë sfidat e larta gramatikore dhe të njohin çdo restorant në afërsi të fshatit”.
Motoja e Arbërit është: “Pavarësisht se nga vjen, cilin e do, në çfarë beson. Ti i takon Zvicrës së re”. Ai është i zbukuruar në kantonin e St. Gallen në çdo cep të dytë. Sipas deklaratave të veta, Arbëri ka investuar 25,000 franga në ëndrrën e tij për tu bërë kosovaro-zvicerani i parë në Parlamentin Helvetik.
Fushata e tij zgjedhore është e orkestruar profesionalisht.Në fillim të verës, Këshilltari i qytetit Ëill organizoi për herë të dytë festivalin shqiptar në Rorschach SG. Mysafir ndër të tjerët ishte: ylli kosovar i humorit, Sevdai Radogoshi (61).
Ekziston edhe mbështetje nga burime të tjera: Arbëri është edhe pjesë apartiak të mbështetur nga Operation Libero. “Ne jemi të përkushtuar për të njëjtat tema: klimën, digjitalizimin, pushimin e atësisë dhe veçanërisht shtetësinë”, thotë Arbëri. Ai kundërshtoi qartë kritikën e “ndryshimit të zgjedhjeve”: Ai nuk merr asnjë cent. “Jo, Operation Libero nuk më paguan asnjë pllakatë APG”.
Por Arbër Bullakaj dhe Operation Libero kanë një imazh të përbashkët ndaj armikut. “Që nga koha kur SVP nxiti urrejtjen me këtë fushatë të papërshkrueshme të deleve të zeza, unë jam kundër tyre”, thotë ai. “Zvicra nuk është bardhë e zi – dhe kjo është arsyeja pse ajo është kaq e suksesshme”.