Australia karantinon bletët

Miliona bletë në Australi janë futur në izolim dhe mijëra do të shkatërrohen pasi një parazit vdekjeprurës u zbulua në vend.

Merimanga “varroa” u gjet për herë të parë në një port pranë Sidneit javën e kaluar, por që atëherë është pikasur dhe në një koshere 100 km larg.

Përhapja kërcënon t’i kushtojë industrisë së mjaltit dhe prodhimit të ushqimit miliona dollarë.

Mbajtësit e bletëve brenda një zone të re të biosigurisë nuk do të jenë në gjendje të lëvizin koshere, bletë ose mjaltë deri në një njoftim tjetër.

Australia ishte i vetmi kontinent pa merimangat “varroa”, të cilat janë kërcënimi më i madh për bletët në mbarë botën.

Dëmtuesit, të cilët janë përafërsisht sa një farë susami, dobësojnë dhe vrasin kolonitë duke u ushqyer me to dhe duke transmetuar viruse.

Çdo koshere brenda 10 km nga vendet e infektuara do të shkatërrohet, ndërsa kolonitë brenda 25 km do të inspektohen dhe monitorohen./A2CNN