Banka Popullore e RMV-së rrit cilësinë e të dhënave statistikore për mbështetjen e politikave monetare

Picture of INA
INA

28/05/2024

Në një leksion të mbajtur në Universitetin “Goce Dellçev” – Shtip, Sulltanija Bojçeva-Terzian, drejtori i Departamentit të Politikës Monetare, Hulumtimeve dhe Statistikave në Bankën Popullore, theksoi rëndësinë vitale të të dhënave statistikore cilësore për vendimmarrje të bazuar në prova në fushën e ekonomisë. Gjatë prezantimit, të cilin e bëri në hapjen e Laboratorit për Kërkime Kuantitative në Shkenca Ekonomike dhe Organizative, Bojçeva-Terzian nënvizoi përpjekjet e Bankës për të përmirësuar cilësinë dhe sasinë e të dhënave statistikore që ajo publikon, duke përdorur standardin ndërkombëtar SDDS plus.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se Banka Popullore jo vetëm që mbledh dhe publikon rregullisht të dhëna, por gjithashtu vazhdon të zhvillojë dhe përmirësojë fusha të ndryshme statistikore. Përmes një platforme statistikore të quajtur NBStat, banka ofron akses në seritë më të gjata dhe të krahasueshme të të dhënave, e cila është shumë e dobishme për kërkuesit për të bërë analiza të thella.

Bojçeva-Terzian theksoi se të dhënat statistikore fitojnë vlerë vetëm kur përdoren për kërkime dhe vendimmarrje të informuar. Banka Popullore mbështet fort punën kërkimore-shkencore dhe ka ngritur struktura si Klubi i Kërkuesve për të nxitur diskutimet dhe shkëmbimet shkencore. Gjithashtu, banka jep çmime për studiues të rinj për të inkurajuar zhvillimin e mendimit shkencor në fushën e makroekonomisë.

Përfundimisht, me investime të vazhdueshme në statistikat cilësore, Banka Popullore synon të fuqizojë bazën analitike për vendime ekonomike më të mira dhe më të përshtatshme nga të gjitha subjektet ekonomike, duke demonstruar përkushtimin e saj ndaj rritjes dhe zhvillimit të një kuadri profesionist dhe të besueshëm.

TË FUNDIT
3 ditë
Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet
3 ditë
EVN Home në Maqedoni pranon ofertën e EMV-së
4 ditë
Paga mesatare neto në muajin prill ka qenë mbi 41 mijë denarë
4 ditë
Komisioni Rregullator me vendim të ri – as lirohet dhe as shtrenjtohet benzina dhe dizeli
4 ditë
Shporta minimale sindikaliste për qershor është 60.325 denarë, është rritur për 235 denarë, krahasuar me majin

ME TE LEXUARA

No data was found

LEXO MË SHUMË

Foto:Ilustrim

Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet

evn-1

EVN Home në Maqedoni pranon ofertën e EMV-së

kredite denar

Paga mesatare neto në muajin prill ka qenë mbi 41 mijë denarë

derivate nafta dizeli benzin

Komisioni Rregullator me vendim të ri – as lirohet dhe as shtrenjtohet benzina dhe dizeli

fature-market

Shporta minimale sindikaliste për qershor është 60.325 denarë, është rritur për 235 denarë, krahasuar me majin

evn faktura

Mickoski propozoi ligj me të cilin ndalohet shtrenjtimi i rrymës: Mbaroi koha e rritjes dramatike të çmimit

shkupi

Shkupi në vendin 198-të në listën e qyteteve më të shtrenjta për të jetuar

mtel

Telekomi serb përmes MTEL po zgjerohet në Maqedoninë e Veriut, blen edhe një kompani tjetër

lypsar

Rritja pa mirëqenie, Shqipëria e fundit në Europë për të ardhurat dhe konsumin për frymë edhe për 2023

INFO

NA NDIQ