BE-ja e paralajmëron Muskun se Twitteri mund të ndalohet në Evropë

Elon Muskut i është thënë se ai përballet me “punë të madhe përpara” për ta bërë Twitterin në përputhje me rregullat e reja evropiane për dezinformimin, ose do të përballet me një ndalim të mundshëm.

Komisioneri i Bashkimit Evropian (BE), Thierry Breton i bëri komentet në një takim me Musk të mërkurën.

Ai tha se faqja e mediave sociale do të duhet të trajtojë çështje të tilla si moderimi i përmbajtjes, dezinformimi dhe reklamat e synuara, raportoi BBC-ja.

I miratuar nga Bashkimi Evropian në fillim të këtij viti, Akti i Shërbimeve Digjitale shihet si rishikimi më i madh i rregullave që rregullojnë aktivitetin online në dekada, duke vendosur detyrime të reja për kompanitë për të parandaluar abuzimin me platformat e tyre.

Kompanitë e mëdha pritet të jenë në përputhje me ligjin gjatë vitit të ardhshëm.

Nëse konstatohet se firmat shkelin rregullat, ato përballen me gjoba deri në 6 për qind të xhiros globale – ose një ndalim në rast të shkeljeve serioze të përsëritura.

Në një deklaratë pas takimit, Breton tha se ai mirëpriti garancitë e Muskut se ai do ta bënte Twitterin në përputhje me rregullat evropiane.

“Le të jemi gjithashtu të qartë se ka ende punë të madhe përpara, pasi Twitter do të duhet të zbatojë politika transparente të përdoruesve, të përforcojë ndjeshëm moderimin e përmbajtjes dhe të mbrojë lirinë e fjalës, të trajtojë dezinformimin me vendosmëri dhe të kufizojë reklamat e synuara”, tha ai.

Që nga blerja e tij prej 44 miliardë dollarësh e Twitterit muajin e kaluar, Musku ka pushuar nga puna mijëra punëtorë, ka rikthyer përdoruesit e ndaluar më parë si Donald Trump dhe ka ndaluar zbatimin e politikave të tjera, siç janë rregullat që synojnë ndalimin e informacionit mashtrues mbi koronavirusin.