BE-ja me plan veprimi për eksportin e drithërave të Ukrainës

Komisioni Evropian ka zbuluar një plan veprimi për krijimin e “korsive të trafikut solidar” për të lejuar eksportin nga toka të drithërave dhe produkteve të tjera bujqësore nga Ukraina, portet e së cilës janë bllokuar gjatë konfliktit me Rusinë.

Në rrethana normale, 75 për qind e prodhimit të grurit të Ukrainës shkon për eksport, që përbën një të pestën e të ardhurave të Ukrainës nga eksporti. Para pushtimit rus, 90 për qind e eksporteve të drithit dhe naftës kalonin përmes porteve ukrainase të Detit të Zi.

“Në më pak se tre muaj, 20 milionë tonë drithë do të duhet të largohen nga Ukraina duke përdorur infrastrukturën e BE-së. Është një sfidë gjigante dhe për këtë arsye zinxhirët e logjistikës duhet të koordinohen dhe optimizohen, të vendosen rrugë të reja dhe të shmangen sa më shumë pengesat”, theksoi KE.

Për shkak të konfliktit dhe bllokadës së porteve të Ukrainës, drithërat dhe produktet e tjera bujqësore nuk mund të eksportohen, gjë që përbën një kërcënim global për furnizimin me ushqime. Një e treta e eksporteve të Ukrainës shkojnë në Afrikë, e cila tani mund të vdesë nga uria.

Pavarësisht përpjekjeve të mëdha të BE-së dhe anëtarëve të saj për të përshpejtuar kalimin e kufirit me Ukrainën, mijëra kamionë dhe vagonë ​​presin nga pala ukrainase për të kaluar kufirin. Koha mesatare e pritjes për kalimin e trenave hekurudhore është 16 ditë, por në disa kufij deri në 30 ditë. Një nga sfidat më të mëdha është gjerësia e ndryshme e shinave: hekurudhat ukrainase nuk janë në përputhje me shumicën e hekurudhave në BE, kështu që mallrat duhet të ngarkohen përsëri në kamionë ose vagona që i përshtaten gjerësisë standarde të BE-së, gjë që është humbje kohe.

Komisioni u bëri thirrje pjesëmarrësve të tregut të BE-së që të vënë menjëherë në dispozicion automjete shtesë. Për të harmonizuar ofertën dhe kërkesën dhe për të vendosur kontakte përkatëse, Komisioni do të krijojë një platformë ndërlidhëse logjistike dhe do t’u kërkojë Shteteve Anëtare të caktojnë pika të veçanta kontakti në “shiritat e solidaritetit”.

Komisioni Evropian u ka bërë thirrje organeve kombëtare që të jenë sa më fleksibël dhe të sigurojnë staf adekuat për të përshpejtuar procedurat e kalimit të kufirit. Komisioni njoftoi se do të vlerësojë kapacitetet e magazinës në dispozicion të BE-së dhe në koordinim me shtetet anëtare do të sigurojë më shumë kapacitete për ruajtjen e përkohshme të eksporteve ukrainase.

Në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, Komisioni do të punojë për të rritur kapacitetin infrastrukturor të korridoreve të reja të eksportit dhe për të krijuar lidhje të reja infrastrukturore në kuadër të rindërtimit të Ukrainës.