Berlini në errësirë, fiken dritat e monumenteve për të kursyer energji

Berlini ka filluar të marrë masa drastike për të kursyer energji dhe së fundi ka fikur dritat që ndriçojnë monumentet kombëtare.

E gjitha kjo vjen në kuadër të një përpjekjeje kombëtare, në një kohë kur vendi përballet me kërcënimin e mungesës së gazit rus.

Rreth 200 ndërtesa dhe monumente, përfshirë bashkinë e Berlinit me tulla të kuqe, Shtëpinë e Operës Shtetërore dhe Pallatin Charlottenburg do të qëndrojnë në errësirë gjatë natës, thanë zyrtarët në kryeqytetin gjerman këtë javë.

“Duke pasur parasysh luftën kundër Ukrainës dhe kërcënimet e politikës energjetike nga Rusia, është e rëndësishme që të jemi sa më të kujdesshëm me energjinë tonë”, tha të mërkurën shefja e qytetit për mjedisin, Bettina Jarasch.

Jarasch i Partisë së Gjelbër tha se përfshinte konsumatorët dhe industrinë, por edhe institucionet publike, duke i quajtur monumentet e errësuar “gjëja e duhur për të bërë për të dhënë një kontribut të dukshëm”.

Politika fillimisht preku gjashtë monumente nga mbrëmja e së mërkurës dhe përfundimisht do të përfshijë 200 ndërtesa dhe monumente dhe 1,400 prozhektorët e tyre gjatë katër javëve të ardhshme, tha zyra e Jarasch. Një firmë e shërbimeve elektrike do të mbyllë 100-120 drita në ditë pa i çmontuar ato, duke e mbajtur politikën të përkohshme.