Besimi: Shpenzimet kapitale janë rritur në krahasim me vitin e kaluar

Picture of INA
INA

13/09/2023

Shpenzimet kapitale me 11 shtator janë realizuar në vlerë prej 26 miliardë denarë, ose që është një rritje prej 136% në krahasim me vitin e kaluar. Vazhdimisht po punohet për rritjen e shumës për shpenzime kapitale në buxhet, por edhe për përmirësimin e realizimit të tyre, për shkak të efektit të tyre shumëfishues në ekonomi, theksoi ministri i Financave, Fatmir Besimi.

Besimi për “TVM” theksoi se ridrejtimi i një pjese të mjeteve nga shpenzimet kapitale me rishpërndarjen në Buxhet, për rritjen e pagave në sektorin publik dhe pensionet, është nga projektet ku e lejon dinamika e realizimit, si dhe se kursimet e konsiderueshme me rishpërndarja bëhet edhe në artikullin dhe shërbimin e mallrave.

Ministri tha se në vitet e fundit janë futur disa mekanizma buxhetor për përmirësimin e realizimit të shpenzimeve kapitale nga institucionet. Një prej tyre është mekanizmi KAPEF, me të cilin vendosen objektiva tre mujorë dhe nëse zbatimi dështon, institucionet rezervojnë fondet për kapitalin që nuk i kanë shfrytëzuar.“Duhet theksuar se gjatë rishpërndarjes së buxhetit zërat e projekteve individuale reduktohen sipas dinamikës së realizimit. Këto janë kryesisht fonde nga programet e zhvillimit përmes kreditorëve të huaj. Nëse në fund të vitit dinamika e zbatimit përshpejtohet, fondet do të tërhiqen”, tha ministri i Financave.

Ai gjithashtu thekson se në tremujorin e fundit të vitit, si çdo vit, pritet një përshpejtim i realizimit të shpenzimeve kapitale.

TË FUNDIT
15 orë
Azeski: “Bechtel dhe Enka” është një konsorcium ndërkombëtar dhe është e qartë që sapo merr pjesë në një tender është fituese
17 orë
Sa do të shtrenjtohet rryma në Maqedoninë e Veriut, ja nga çfarë varet çmimi i ri?
1 ditë
Revizioni: Shumë pak institucione paguajnë shtesën për punë jashtë orarit
2 ditë
Rriten çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni
2 ditë
Banka për Zhvillim e Maqedonisë, aty ku rroga shkon mesatarisht 1.000 euro dhe ku targetojnë partitë politike?

ME TE LEXUARA

17 orë
Sa do të shtrenjtohet rryma në Maqedoninë e Veriut, ja nga çfarë varet çmimi i ri?
15 orë
Azeski: “Bechtel dhe Enka” është një konsorcium ndërkombëtar dhe është e qartë që sapo merr pjesë në një tender është fituese

LEXO MË SHUMË

bechtel_enka

Azeski: “Bechtel dhe Enka” është një konsorcium ndërkombëtar dhe është e qartë që sapo merr pjesë në një tender është fituese

evn faktura

Sa do të shtrenjtohet rryma në Maqedoninë e Veriut, ja nga çfarë varet çmimi i ri?

denari-756x420-696x387-1

Revizioni: Shumë pak institucione paguajnë shtesën për punë jashtë orarit

derivate nafta dizeli benzin

Rriten çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

euro

Banka për Zhvillim e Maqedonisë, aty ku rroga shkon mesatarisht 1.000 euro dhe ku targetojnë partitë politike?

buka

Shtrenjtimi i bukës, qytetarët: po na shtrenjtojnë edhe kafshatën e bukës

e.go-veture-elektrike-investim-tetove

Falimentoi prodhuesi gjerman i makinave elektrike Next.e.Go Mobile, investimi i planifikuar edhe në Maqedoni

derivate nafta dizeli benzin

Nga mesnata, shtrenjtohen derivatet e naftës

buka-market

Shtrenjtimi i bukës, qytetarët: Na shtrenjtojnë kafshatën e gojës

INFO

NA NDIQ