BISEDA SEKRETE CLINTON-SCHROEDER 1999: “Pa Amerikën, do të ishte e pamundur çlirimi i Kosovës”

0

Më datën 10 qershor presindneti amerikan Bill Clinton dhe kancelari gjerman Gerhard Schroeder kishin biseduar në telefon për fitoren në Kosovë, dhe largminin e Serbisë nga Kosova. FMimages.net, ju sjell bisedën sekrete dhe historike të dy liderëve botëror për Kosovën.

Presidenti Clinton: Gerhard, sapo ju thirra për t’ju falënderuar.

Kancelari Schroeder: Duhet t’ju falënderoj. Pa Amerikën, do të ishte e pamundur të intervenohej në Kosovë.

Presidenti Clinton: Por ne bëmë një gjë të mirë së bashku.

Kancelari Schroeder: Unë mendoj kështu gjithëashtu.

 Presidenti Clinton: Po, edhe unë. Dhe unë mendoj se tani ne vetëm duhet të vazhdojmë të punojmë, ne duhet ta bëjmë punën. Ne duhet ta fitojmë paqen, tani që kemi fituar luftën.

Kancelari Schroeder:  Mendoj se puna më e rëndësishme për ne është të sigurohemi që vendi të kthehet në këmbët e saj ekonomikisht dhe politikisht. Ata kanë Maqedoninë dhe Shqipërinë dhe veçanërisht në Malin e Zi.

Presidenti Clinton:  Po unë pajtohem. Mendoj se gjëja e parë është që të sigurohen se minat tokësore janë larguar dhe t’i marrin refugjatët nga Maqedonia sa më shpejt që të jetë e mundur, atëherë ne duhet të fillojmë për të punuar në ekonomi. Është një vendim për Evropën, por unë do të doja të shihja disa përpjekje të bëra në të gjithë rajonin e Evropës Lindore për një përpjekje rindërtimi që do të përfshijë të gjithë, do t’i tërheqë ata më afër dhe më afër Evropës. Unë mendoj se ka një model atje në Planin Marshall, jo aq shumë në para, por në mënyrën se si është bërë.

Kancelari Schroeder: Jam plotësisht dakord. Ne mund të flasim për hollësitë, por është e rëndësishme të zhvillojmë rajonin ekonomikisht dhe të japim disa mundësi për t’u bërë pjesë e Evropës. E gjithë kjo gjë duhet bërë në një hap./fmimages.net