Blinken: Putin të mos lejohet të shkatërrojë rendin ndërkombëtar

Sekretari amerikan i shtetit, Antony Blinken, u bëri thirrje anëtarëve të Këshillit të Sigurimit që të ngrihen kundër presidentit rus, Vladimir Putin. Ai paralajmëroi se pushtimi rus i Ukrainës dhe përpjekjet e Putinit për të aneksuar më shumë territor të këtij shteti, janë kërcënim për të shkatërruar rendin ndërkombëtar.

Putin po shtyn katër territoret e kontrolluara nga Rusia në Ukrainë që të mbajnë të ashtuquajturat referendume për bashkëngjitje me Rusinë. Këto votime janë paraparë të nisin më 23 shtator, në mes të konfliktit më të madh në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore.

“Vetë rendi ndërkombëtar, që ne jemi mbledhur këtu për ta mbrojtur, po copëtohet para syve tanë. Ne nuk mundemi, dhe nuk duhet ta lejojmë presidentin Putin të mbetet pa u ndëshkuar”, tha Blinken më 22 shtator.

Blinken tha se mbështetja ndërkombëtare për sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainën duhet të mbrohet me rendin ndërkombëtar, ku asnjë shtet nuk mund të ndryshojë kufijtë e një shteti tjetër përmes forcës.

“Nëse dështojmë që ta mbrojmë këtë parim, që Kremlini po e shkel në mënyrë flagrante, ne dërgojmë një mesazh tek agresorët kudo, se ata mund ta injorojnë atë po ashtu. Ne vëmë çdo shtet në rrezik”, tha ai.

Blinken tha se Putini tha se me dhunë po tenton të “çrrënjosë” mijëra ukrainas dhe po detyron shtetasit rusë që të manipulojnë rezultatet e votimeve të kësaj jave mbi aneksimin, duke e quajtur këtë “strategji djallëzore”.

Kryediplomati amerikan po ashtu tha para Këshillit se ka prova “në rritje” të krimeve të luftës të rusëve në Ukrainë dhe shtoi se mbështet përpjekjet ndërkombëtare për të mbledhur dhe hetuar këto dëshmi.rel