Bojkotim i mësimit në disa shkolla fillore

Grupi i prindërve në Facebook “Libra shkollorë dhe mësimdhënie duhet ketë” njoftoi sot bojkotin e mësimdhënies me një kërkesë për të ndaluar miratimin e ligjit për librat shkollorë dhe materialet mësimore në arsimin fillor dhe të mesëm.

Përfaqësuesja e grupit jozyrtar në Facebook Dragana Spasevska, e cila njoftoi kërkesat dhe njoftoi bojkotin dje, i tha MIA-s këtë mëngjes se ka bojkot në disa shkolla fillore, dhe për shkollat ​​e mesme, tha ajo, nuk ka asnjë informacion.

– Kam informacione nga prindërit dhe mësuesit se sot ata nuk kanë filluar fare me mësimdhënie. Unë kam të dhëna private që më arrijnë mua dhe mbase 80-90 përqind sot nuk do të ketë mësim për nxënësit e shkollës fillore. Nuk kam informacion të mjaftueshëm për shkollat e mesme, është akoma herët. Pikëpamja jonë është se një ditë e humbur në klasë nuk është aq e rëndësishme sa të bësh një ndryshim në arsim. Ne do të qëndrojmë pas të gjitha veprave tona derisa Ministria të na dëgjojë, tha Spasevska.

Lidhur me mënyrën se si ata organizojnë bashkimin e bojkotit, duke marrë parasysh se ata janë një grup joformal, ajo u përgjigj se “çdo prind vendos për fëmijën e tij” dhe se nuk mund, siç tha ajo, të detyrojë askënd që të mos e le fëmijën e saj të shkojë në shkollë , por që “vullneti i prindërve ka qenë i fortë në pesë ditët e fundit”.

Spasevska u përgjigj se askush nga ministria kompetente nuk i kishte ftuar në një takim dhe ata duan, tha ajo, të debatojnë dhe të propozojnë faktet dhe argumentet e tyre se ky projekt-ligj nuk do të sjellë efekte pozitive për fëmijët.

Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme u distancua dje nga bojkoti, duke theksuar se organizatorët e tij nuk janë ata, por prindërit. Udhëheqësi Blendi Hodai i tha MIA-s këtë mëngjes se ai nuk ka informacion nëse nxënësit e shkollave të mesme po bojkotojnë sot me iniciativën e tyre.

– Ne e dimë se të njëjtat shkolla të mesme, tre ose katër në Shkup dhe Shtip, po bojkotojnë sot. Këto janë disa klasa që bojkotojnë orët. “Ne ende nuk kemi informacion në lidhje me shkollat ​​e tjera sot, ne do të marrim nga përfaqësuesit tanë nëse ka një bojkot në qytetet e tyre,” tha Hodai. Përsëriti se pikëpamja e tyre është se tekstet shkollore duhet të jenë në dispozicion si në formë elektronike ashtu edhe në letër.

Grupi joformal i Facebook “Libra shkollorë dhe mësimdhënie duhet të ketë”, i cili ka mbi 70,000 mbështetës, dje paraqiti kërkesat e tij në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës – për të ndaluar miratimin e ligjit të ri për tekstet shkollore, për të organizuar një debat publik dhe ekspertët të marrin pjesë drejtpërdrejt në auditimin dhe ndërhyrjet e tij.