BP: Norma bazë e interesit mbetet 6,30%, inflacioni ulet, rritja ekonomike nën parashikimin

INA
INA

13/03/2024

Komisioni për Politikë Monetare Operative i Bankës Popullore në seancën e mbrëmshme vlerësoi se norma e interesit të bonove të thesarit duhet të mbahet në nivelin prej 6,30%, ndërsa normat e interesit për depozitat njëditore dhe shtatëditore në nivelet prej 4,20% dhe 4,25%, kumtoi BP.
Në seancën e Komisionit u vlerësua se përcaktimi aktual i politikës monetare është i përshtatshëm me kushtet në ekonomi. E pandryshuar është edhe oferta e bonove të thesarit në ankandin e rregullt dhe është 10 miliardë denarë. Në të njëjtën kohë, në fund të shkurtit u mor vendim për ndryshime në rregullimin dhe mënyrën e mbajtjes së rezervave të detyrueshme. Vendimi përfshin një sërë masash gjithëpërfshirëse, të cilat do të zbatohen në faza, por në pjesën më të madhe nga qershori i vitit 2024 dhe kryesisht kanë për qëllim mbështetjen e mëtejshme të procesit të denarizimit dhe rritjes së kursimit afatgjatë në sistemin bankar. Pritet që niveli aktual i normave të interesit, së bashku me ndryshimet e bëra deri tani te rezerva e detyrueshme dhe me masat e ndërmarra makprudenciale, do të kontribuojnë për ngadalësim të mëtejshëm të inflacionit dhe për mbajtjen e stabilitetit të kursit devizor.

Në kushtet e një tregu të volitshëm valutor, theksi kryesor gjatë marrjes së vendimit për ruajtjen e përcaktimit aktual të politikës monetare u vu mbi nevojën për të stabilizuar inflacionin në nivele të ulëta historikisht dhe pritjet inflacioniste në një bazë më të qëndrueshme, duke marrë parasysh rreziqet.

Inflacioni i brendshëm po ngadalësohet dhe në shkurt të vitit 2024 u ul në 3 % në nivel vjetor, me presione të reduktuara ndjeshëm nga çmimet e ushqimit dhe energjisë, por edhe presione më të ulëta çmimesh nga kategoritë më pak të luhatshme, në pajtim edhe me masat e ndërmarra monetare. Sinjalet e anketave për pritjet inflacioniste të konsumatorëve gjithashtu janë të volitshme, përkatësisht në muajin shkurt tashmë mbizotërojnë pritjet për ulje të çmimeve në periudhën e ardhshme. Norma e inflacionit në shkurt është afër asaj të Eurozonës. Çmimet e prodhimeve primare të bursave vijojnë të përshtaten në rënie, ndërsa njëherit edhe parashikimet për periudhën e ardhshme janë rishikuar në rënie. Realizimet e inflacionit nga fillimi i vitit janë më të ulëta se pritjet, por niveli ende është mbi mesataren historike, ndërsa rreziqet në lidhje me dinamikën e ardhshme të çmimeve ende ekzistojnë. Pra, ende nuk ka transmetim më të theksuar të lëvizjeve në bursë të çmimeve të ushqimeve vendore, si dhe ka pasiguri për shkak të konflikteve aktuale ushtarake, si dhe për shkak të ndërprerjes së masave të përkohshme për disa produkte ushqimore vendore. Prandaj, u vlerësua se nevojitet kujdes i mëtejshëm në sjelljen e politikave, përfshirë politikat që ndikojnë mbi kërkesën në ekonomi. Për sa i përket politikës së Bankës Qendrore Evropiane (BQE), në mbledhjen e fundit të muajit mars është marrë sërish vendimi për mbajtjen e normave bazë të interesit në të njëjtin nivel.

Gjendja në tregun valutor është e qëndrueshme dhe lëvizjet janë të favorshme. Niveli i rezervave valutore në fund të muajit shkurt është 4,348.1 milionë euro, i cili është i mjaftueshëm për ruajtjen e stabilitetit të kursit të këmbimit të monedhës vendase. Lëvizjet në tregun valutor janë të favorshme, me një ulje të moderuar të kërkesës neto nga sektori i korporatave dhe një fluks të mëtejshëm të lartë të valutave në tregun valutor. Të dhënat e disponueshme nga sektori i jashtëm për tremujorin e parë të vitit janë ende të kufizuara dhe të pamjaftueshme për një vlerësim më të saktë. Deficiti i realizuar në llogarinë rrjedhëse të bilancit të pagesave në tremujorin e katërt të vitit 2023 është dukshëm më i ulët se sa pritej në përputhje me projeksionin e tetorit, me flukse hyrëse financiare neto të realizuara njëkohësisht.

Në sektorin monetar, sipas të dhënave fillestare për muajin shkurt 2024, depozitat vijojnë të rriten, pak më i fortë se sa pritej, por po përshpejtohet edhe aktiviteti kreditues i bankave, me rritje vjetore që aktualisht është mbi parashikimet për fundin e kuartalit të parë.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

Keshilli-i-Sigurimit-OKB

Guterres drejtuar Këshillit të Sigurimit të OKB-së: As rajoni dhe as bota s’mund të përballojnë një luftë tjetër

shkupi

Turistët nga Turqia dominojnë për turizëm në Maqedoninë e Veriut

BE bruksel EU Bashkimi Evropian Unioni

EMRAT/ Ja kush janë ambasadorët dhe emisarët e rinj të BE-së në Ballkanin Perëndimor

hotel mijallkov oher

Kompania e Mijallkovit filloi me ndërtimin e një hoteli luksoz në Ohër, reagon “02 Iniciativa”

moti shiu

Ndryshime të mëdha të motit: Nga mesi i javës Maqedonia duhet të përgatitet për ulje drastike të temperaturave

nafta tregjet

Rritet çmimi i arit dhe i naftës! Si po ndikon në tregjet financiare sulmi i Iranit ndaj Izraelit

lindja mesme iran irak izrael

Shkupi formon shtab krize për evakuimin e shtetasve nga Lindja e Mesme

shkupi

Gjuha e urrejtjes në Maqedoni, një realitet shqetësues

srebrenica

Maqedonia e Veriut do të mbështesë një rezolutë për gjenocidin në Srebrenicë

INFO

NA NDIQ