Britania e Madhe/Lufta ndaj pandemisë: 60 mln doza vaksinash të tjera

0

Britania ka nënshkruar një marrëveshje për 60 milionë doza të vaksinës eksperimentale që po zhvillohet nga Sanofi me GaxoSmithKline, ç’ka përbën marrëveshjen e katërt për injeksionin, ndërkohë që gara për të luftuar pandeminë ka marrë vrull.

Asnjë vaksinë nuk është miratuar për Covid-19, sëmundjen që shkaktohet nga koronavirusi i ri, që ka vrarë mbi 660,000 persona në të gjithë botën. Kushtet financiare të marrëveshjes nuk u shpalosën.

Sanofi dhe GlaxoSmithKline konfimruan deklaratën se miratimi rregullator për vaksinën e tyre mund të arrihet nga gjysma e parë e vitit të ardhshëm, nëse të dhënat klinike janë pozitive. Kjo është marrëveshja e parë e të dy firmave për të furnizuar vaksinën e tyre eksperimentale ndaj një shteti Sovran dhe ministrant britanik kanë theksuar rëndësinë e sigurimit të kandidatëve të ndryshëm sa më herët. “Fakti që nuk ka garanci, vazhdon të qëndrojë.

Është e rëndësishme që ne të sigurojmë akses të hershëm ndaj disa vaksinave premtuese, për të rritur shansin e gjetjes së një kure që funksionon”, – tha ministri i biznesit, Alok Sharma.

Me mbi 20 vaksina në prova njerëzore, kjo lëvizje shton shqetësimet se vendet e pasura mund të mbushen me doza në avancë, në dëm të vendeve të varfëra. Javën e kaluar, Britania arriti marrëveshje për 30 milionë doza të vaksinës eksperimentale të BioNTech dhe Pfizer, si dhe një marrëveshje në parim për 60 milionë doza të kompanisë Valneva.