Bytyqi: Me menaxhim të qëndrueshëm të pyjeve do të rrisim kontributin e sektorit të pyjeve në ekonominë kombëtare dhe zhvillimin rural

INA
INA

06/10/2023

Zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, foli në hapjen e Konferencës Ministrore “Praktikat dhe përvojat më të mira në ripërtëritjen e pyjeve”, e cila do të shërbejë si platformë dhe mundësi për shkëmbimin e përvojave dhe njohuri të drejtuesve nga rajoni dhe komuniteti shkencor mbi përdorimin e praktikave më të mira, teknologjive të reja, si dhe qasjeve pjesëmarrëse në planifikimin e investimeve për ripërtëritjen e pyjeve.

Në fjalën e tij, zëvendëskryeministri Bytyqi theksoi se procesi i anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në BE nënkupton harmonizimin e politikave, strategjive dhe legjislacionit kombëtar me politikat, strategjitë dhe acquis të BE-së në lidhje me pyjet dhe pylltarinë.

“Pikërisht për këtë arsye dhe duke marrë parasysh rëndësinë e shumëfishtë të pyjeve, ato janë përfshirë edhe në disa dokumente strategjike kombëtare, si: Strategjia Kombëtare për Diversitetin Biologjik (2018), Strategjia Kombëtare për Mbrojtjen e Natyrës (2017), Strategjia Afatgjatë e Klimës (2021). Ndër to është edhe Strategjia e re Kombëtare për Bujqësi dhe Zhvillim Rural (2021), e cila ofron mundësi për mbështetje financiare për masat që kanë të bëjnë me pylltarinë dhe pylltarinë në kuadër të zhvillimit rural”, tha Bytyqi.

Në fjalën e tij, zëvendëskryeministri Bytyqi tha se Republika e Maqedonisë së Veriut është nënshkruese e disa marrëveshjeve ndërkombëtare për pyjet dhe mbrojtjen e mjedisit, të cilat ndikojnë në sektorin e pylltarisë.

“Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara, në veçanti objektivi 15.2 i cili kërkon promovimin e menaxhimit të qëndrueshëm të të gjitha llojeve të pyjeve, për të ndalur shpyllëzimin, për të rivendosur pyjet e degraduara në gjendjen e tyre origjinale dhe për të rritur ndjeshëm ripërtëritjen e pyjeve të degraduara dhe ripyllëzimin në nivel global. Një shembull tjetër është Dekada e Kombeve të Bashkuara për ripërtëritjen e ekosistemit (2021 – 2030) si një thirrje për të mbrojtur dhe ringjallur ekosistemet në mbarë botën dhe Sfida e Bonit 2011, e cila synon të rivendosë 350 milionë hektarë peizazhe të degraduara dhe të shpyllëzuara deri në vitin 2030. Lidhur me këtë qëllim, Maqedonia e Veriut tashmë ka pranuar të restaurojë dhe pyllëzojë 15 mijë hektarë tokë pyjore dhe jopyjore, e cila është marrë parasysh në Strategjinë e rishikuar për zhvillim të qëndrueshëm të pylltarisë”, tha Bytyqi në fjalën e tij.

Zëvendëskryeministri Bytyqi shtoi se qëllimi i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut është të rrisë kontributin e sektorit të pylltarisë në ekonominë kombëtare dhe zhvillimin rural përmes menaxhimit të qëndrueshëm të pyjeve, sigurimit të burimeve të rinovueshme dhe mbrojtjes së mjedisit lokal dhe global, me çka do të sigurojë përmirësimin e cilësisë së jetës së të gjithë qytetarëve.

“Shteti njeh funksionet e dobishme ose funksionet e ekosistemit të pyllit dhe për këtë arsye fut kornizat ligjore, institucionale dhe ekonomike dhe përmirëson dhe stabilizon pozitën e pylltarisë në shoqëri. Vëmendje e veçantë do t’i kushtohet ruajtjes dhe mbrojtjes së pyjeve si mbështetja e ekosistemit tokësor. Kjo është e rëndësishme për diversitetin biologjik në përgjithësi, por edhe për sigurimin e përfitimeve sociale, ekonomike dhe kulturore për qytetarët. Zonat pyjore në Maqedoninë e Veriut janë një destinacion gjithnjë e më i popullarizuar për rekreacion, sport, ekoturizëm dhe turizëm shumë komercial të gjuetisë, i cili ndikon edhe në sektorë të tjerë ekonomikë”, tha Bytyqi.

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

Screenshot_2023-12-10-23-42-16-882_com.android.chrome-edit

Kush ishte Liridona dhe Naimi? Detajet e pathëna për vrasjen në Kosovë (video)

rip-600x360

Vdes në detyrë në Jarinjë një polic kufitar i Njësisë Speciale

TABANOC-696x522

Kapen 13 sirianë në afërsi të vendkalimit kufitar “Tabanoc”

bullgari-maqedoni

OKB: Bullgaria t’i garantojë të drejtat e pakicës maqedonase

Izet Mexhiti kasami opozita len lidhja

LEN: BDI së pari i mashtroi shqiptarët me Naser Zyberin, tani për së dyti me Talat Xheferin si kryeministër teknik-administrativ

sela

Ndërroi jetë aktivisti i ASH-së, Emri Bislimi

granit plavaa

Të burgosurit tentuan ta sulmojnë Plavën: Tre të dyshuarit për vrasjen e Liridonës shpërndahen në burgje të ndryshme

arrestime terrorizem shkup

Ndalohet një 20-vjeçar nga Kumanova, kapet me lëndë narkotike

naser zyberi

Zyberi me rastin e 10 dhjetorit: Secili ka të drejtë të jetojë një jetë normale

INFO

NA NDIQ