Pse Shkupi dhe Athina këmbëngulin për emër sllav

Shaban Murati Rezultati i bisedimeve të gjata natën e 16 majit dhe ditën e 17 majit midis kryeministrit maqedonas ZoranZaev dhe kryeministrit grek Aleksis Cipras,...

“REPUBLIKA QENDRORE E BALLKANIT”

Agim Vinca Kontestit midis Greqisë dhe Maqedonisë për emrin e kësaj të fundit duket se po i vjen fundi. Shqiptarët, natyrisht, nuk mund të jenë...

Çfarëdo emri qoftë, pak punë për shqiptarët

Xhenis Sulimani Emri i shteti nuk e përcakton edhe sistemin politik të Republikës së Maqedonisë. Maqedonia dhe banorët e etnive të ndryshme që jetojnë në...

Mbi sinoniminë e leksemave ‘ilindenase’ dhe ‘ilinditase’

Nga Arbër Çeliku/ Versioni i proklamuar së fundmi për gjetjen e kompromisit politik në zgjidhjen e kontestit të emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë nga ana...

Shqiptarët spektatorë për emrin, Krusheva 10-ditëshe s’mund të jetë emërtim

Nga Skënder Karaçica Ka disa vjet që mes Athinës dhe Shkupit nisi loja politike e boshtit pansllavistë, për të bërë hartën e re për Maqedoninë...

Ja kush e kërkon largimin e Ali Ahmetit

Artin Spahiu Dëshirë e madhe e faktorit anti-shqiptar në Maqedoni dhe në rajon për t'u larguar nga politika Ali Ahmeti, duke përfshirë këtu edhe dëshirën...

Po çuditet Sveti Ilija, po pyet kush po don të më përkthen shqip

Ali Ibraimi Maqedonët synojnë e lakmojnë emër për përdorim mijëvjecar, Shqiptarët synojnë e lakmojnë zgjedhjet e ardhshme. Tregoni politikajve maqedon edhe disave shqipfolës. Ne nuk...

Republika BDItase e Maqedonisë

Zekirija Ibrahimi Edhe kur njeriu dëshiron të heshtë se është Ramazan dhe duhet të vetëpërmbahemi,  Edhe kur dëshiron të manifestosh dashamirësi në shenjë të bashkëpunimit...

Vija e kuqe për emrin e shtetit të Maqedonisë dhe shqiptarët

Nga Abdulla Mehmeti Shqiptarët në Maqedoni janë popull autokton, përbëjnë shumicë të konsiderueshme të popullsisë në këtë shtet, afër 40%, që sipas parimeve të së...

Propozimi më i ri i emrit të Maqedonisë

Xhelal Zejneli/ Ditët e fundit, qytetarët e Maqedonisë u njoftuan me propozimin për emrin e ri të shtetit. Varianti në gjuhën maqedonase Republika Ilindenska Makedonija,...