Çfarë parasheh plani ambicioz i NASA-s për ndërtimin e shtëpive në Hënë deri në vitin 2040?

INA
INA

30/11/2023

Plani i NASA-s për të krijuar vendbanime njerëzore në Hënë deri në vitin 2040 ka nxitur entuziatëm mes shkencëtarëve, inxhinierëve dhe ëndërrimtarëve në mbarë botën.

Bëhet fjalë për një projekt ambicioz që shënon një hap të rëndësishëm në kërkimin e njerëzimit për të eksploruar përtej planetit tonë vendas, me qëllimin e krijimit të habitateve të qëndrueshme në Hënë.

A planifikon NASA të ndërtojë shtëpi në Hënë?

NASA parashikon që deri në vitin 2040, amerikanët do të banojnë në rezidencat hënore, thuhet në një shkrim të FoxNews.

Megjithëse anëtarë të caktuar të komunitetit shkencor shprehin dyshime për realizueshmërinë e këtij projekti, shkencëtarët e NASA-s pohojnë se arritja e qëllimit deri në vitin 2040 është plotësisht e arritshme.

Ndryshe, aspiratat hënore të NASA-s i kanë rrënjët në programin Artemis, një nismë shumëplanëshe që synon të kthejë njerëzit në sipërfaqen hënore dhe, përfundimisht, të krijojë një prani të qëndrueshme atje.

Projekti “Lunar Homestead”, një gur themeli i kësaj nisme, parashikon fillimin e arkitekturës hënore për struktura të banueshme për të lehtësuar praninë me kohë më të gjatë të njerëzve dhe për përpjekjet shkencore në Hënë.

A munden njerëzit të ndërtojnë një koloni në Hënë?

Për të krijuar një vendbanim në Hënë, shkencëtarët dhe inxhinierët duhet të hartojnë ndërtime të reja hënore dhe të krijojnë metoda që banorët hënor të kenë qasje në burimet thelbësore për mbijetesë.

Dhe pavarësisht pengesave, vlerësohet se realizimi i një kolonie hënore brenda jetës sonë duket i besueshëm.

Sidoqoftë, ndërtimi i habitateve në Hënë kërkon zgjidhje novatore inxhinierike.

Andaj, duhen krijuar struktura për të krijuar një hapësirë jetese të sigurt të mbrojtur nga elementët e ashpër të hënës si temperaturat ekstreme dhe rrezatimi kozmik.

Kështu që, për të krijuar këto habitate, teknologjitë e fundit dhe materialet e avancuara janë thelbësore.

Në këtë drejtim, NASA planifikon të përdorë regolitin hënor, substancën e ngjashme me dheun e Hënës, si një burim kryesor ndërtimi, sipas agjencisë.

Duke përdorur teknika të printimit 3D dhe sisteme robotike, shkencëtarët synojnë të shtresojnë ose lidhin regolitin për të formuar mburoja mbrojtëse rreth habitateve.

Këto mburoja do të shërbenin si izolim ndaj luhatjeve të temperaturës dhe si mbrojtje thelbësore nga rrezatimi i dëmshëm, duke ofruar sigurinë e banorëve të ardhshëm hënor.

Pse njerëzit nuk kanë ndërtuar ende asgjë në Hënë?

Raketa e përdorur për të çuar astronautët në hënë në misionet Apollo ishte një model shumë i fuqishëm i quajtur Saturn V, i cili nuk është më në prodhim.

Aktualisht, mungon një raketë po aq e fuqishme e aftë për udhëtime hënore, e lëre më të lehtësojë ndërtimin e një stacioni hapësinor në Hënë.

Por NASA ka paraqitur një plan hap pas hapi për aspiratat e saj hënore.

Qëllimi është të krijojë një prani të qëndrueshme njerëzore në hënë.

Misionet e vazhdueshme, përparimet teknologjike dhe partneritetet me entitetet ndërkombëtare janë çelësi për të përparuar drejt objektivit përfundimtar: krijimi i një komuniteti hënor të vetë-qëndrueshëm deri në vitin 2040.

Sipas shkrimit të FoxNews, kjo sipërmarrje hënore shtrihet shumë përtej NASA-s.

Është një përpjekje bashkëpunuese që përfshin komunitete të ndryshme shkencore, industri private dhe agjenci ndërkombëtare hapësinore.

Nëpërmjet këtyre partneriteteve, ka një shkëmbim njohurish, teknologjie dhe burimesh, duke përshpejtuar misionin kolektiv për të vendosur një bazë njerëzore në Hënë.

Pse njerëzit nuk mund të shkojnë në hapësirë me qindra apo mijëra?

Rreziqet e paraqitura nga rrezatimi kozmik që shkakton kancer dhe sfidat fizike të jetesës në mikrogravitet mund të përbëjnë pengesa të rëndësishme.

Për më tepër, fizibiliteti ekonomik i mbajtjes së një pranie njerëzore në një trup tjetër qiellor mund të mos jetë bindës.

Gjatë gjithë historisë, nuk ka pasur mbështetje të konsiderueshme publike për ndarjen e fondeve të konsiderueshme drejt këtyre përpjekjeve.

Por qëllimi i NASA-s për të ndërtuar “shtëpi hënore” shënon një hap të rëndësishëm përpara në kërkimin e njerëzimit për të eksploruar hapësirën.

Kjo nuk ka të bëjë vetëm me përparimet shkencore dhe teknologjike; ai pasqyron kërkesën e natyrshme të njerëzimit për të dalë përtej Tokës dhe për të krijuar një prani diku tjetër në kozmos.

Veç kësaj, krijimi i habitateve të qëndrueshme në hënë nuk ka të bëjë vetëm me zgjerimin e kufijve tanë kozmikë; ai hedh bazat për misionet e ardhshme në Mars dhe më gjerë, duke ndezur një pasion për eksplorim në brezat e ardhshëm.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

Bitcoin

Vlera e Bitcoin shkon në mbi 65,000 dollarë – duke iu afruar nivelit më të lartë të të gjitha kohërave

190719_ROBOTET_12_8

Në një kompani suedeze, një chatbot bën punën e 700 njerëzve – në një muaj ai pati 2.3 milionë biseda

whatsapp-main-600x360

WhatsApp shfaq shenjat e para të funksionit për komunikim ndër-platformë

chat-gpt

Elon Musk padit krijuesin e ChatGPT OpenAI

nasa2

A do të jetë në gjendje NASA të sjellë mostrat e Marsit në Tokë?

sulmohet-bursa-kriptografike-coinmama-450-mije-perdorues-te-prekur_5c687ba63612e

SHBA, Britania dhe Bashkimi Europian godasin grupin famëkeq të krimit kibernetik

openAI

Mediat po paditin OpenAl dhe Microsoft

viber

Viber prezanton funksionin e ri

maserati

Modeli i ri nga Maserati do të dalë në shitje këtë verë

INFO

NA NDIQ