Çfarë parashikoi gabimisht Bill Gates kur bëhet fjalë për tregun e IT?

Nga një botë pa mesazhe të padëshiruara, te dominimi i Macintoshit deri te softueri që nuk ka nevojë të përditësohet, këto janë disa nga parashikimet më të këqija të teknologjisë vizionare së Bill Gates.

Ky i fundit tani njihet si një nga biznesmenët më me ndikim në botë. Filantropisti jashtëzakonisht i pasur e ka ndërtuar reputacionin përmes punës bamirëse, një fondacioni që e themeloi me ish-gruan e tij dhe përpjekjeve për të siguruar një të ardhme pa infeksione dhe sëmundje.

Megjithatë, miliarda në xhepin e tij dhe një rezyme mbresëlënëse nuk e kanë ndihmuar ende me disa parashikime dhe parashikime që sot tingëllojnë banale ose krejtësisht të gabuara – gjëra të tilla si Apple, Internet dhe së fundi – mesazhe të padëshiruara me email.
close
volume_off

I gjithë softueri interesant do të zhvillohet në Macintosh

Në vitin 1984, në një bisedë me BusinessWeek, Gates bëri një nga parashikimet më të famshme të gabuara, “Gjenerata e ardhshme e softuerit interesant do të zhvillohet ekskluzivisht në Macintosh, jo në IBM PC”.

Në rast se kjo nuk tingëllon si diçka që Gates do të thoshte, mbani në mend se Gates ishte në marrëdhënie shumë të mira me Steve Jobs në atë kohë. Miqësia e tyre, megjithatë, u prish pasi Microsoft lëshoi Windowsin e parë për IBM PC.

Para se Windows të bëhej një hit global, Microsoft bashkëpunoi me IBM për të krijuar sistemin operativ OS/2, i cili, sipas Gates, “duhej të ishte bërë sistemi operativ më i rëndësishëm, nëse jo programi, i të gjitha kohërave”.

Historia duket se ka vendosur ndryshe. Pasi Windows 3.0 u bë një hit absolut në fillim të viteve nëntëdhjetë, Microsoft nuk kishte më nevojë për IBM, kështu që braktisi zhvillimin e OS/2. IBM, nga ana tjetër, e mbajti OS/2 për dekada përpara se ta mbyllte përfundimisht në 2006.

Përdoruesit nuk duan rregullime të gabimeve

“Nuk ka ndonjë defekt serioz në softuerin tonë që shumica e përdoruesve duan që ne t’i rregullojmë”, tha Gates për Focus Magazine në vitin 1995. Ai vazhdoi të thoshte se askush nuk do të blinte kurrë softuer vetëm për të rregulluar defektet. Ja ku kreu i Microsoftit gaboi. Për sa kohë që ka gabime, gjithnjë e më shumë njerëz duan t’i rregullojnë ato – dhe rregulli shkon dyfish për produkte si Windows dhe Office. Falë ardhjes së internetit, rregullimet e gabimeve janë bërë shumë më të lehta dhe më të shpejta.

Interneti nuk ishte aq interesant për Bill Gates

Interneti është vetëm një fazë, kishte pohuar miliarderi amerikan.

“Unë shoh shumë pak potencial komercial për internetin në dhjetë vitet e ardhshme”, tha Gates gjatë një ngjarjeje Comdex në vitin 1994. Libri i vitit 1995 “Rruga përpara” është gjithashtu plot me parashikime të gabuara. Në të, ai shkruante se ‘Interneti i sotëm nuk është autostrada e informacionit që unë imagjinoj, por vetëm fillimi i diçkaje të tillë’. Vetëm disa javë para botimit të librit, Gates e kuptoi se interneti do të ishte akoma një gjë shumë e madhe, kështu që ai korrigjoi veten në letrën e famshme të Microsoftit ‘The Internet Tidal Wave’ (Tsunami i Internetit) në të cilën ai e ktheu kompaninë në atë drejtimin. Gjatë vitit 1996, ai botoi një version të rishikuar të librit, i cili përfshinte sa më shumë lëvdata për internetin.

“Një gjë që duhej të ndryshonim ishte lejimi i shfaqjes së qartë të dokumenteve nga programet tona në shfletuesit e kompanive të tjera. Ne duhet të ndalojmë së punuari për këtë dhe t’i bëjmë dokumentet e Office të varura nga Internet Explorer”, shkroi Gates në një memo të vitit 1998.

Duke qenë se Gates është një figurë shumë konkurruese, teknologjia e mbyllur e Microsoftit e ka dëmtuar kompaninë në planin afatgjatë. CEO aktual i Microsoft, Satja Nadella, ka punuar për vite me radhë për të hapur teknologjinë e Microsoft për të tjerët, për kënaqësinë e konsumatorëve dhe prodhuesve të softuerëve.

Spam e postës elektronike do të zhduket brenda dy vjetësh

Në vitin 2004, Gates dha një intervistë legjendare për BBC-në në të cilën ai tha se ‘spam-et e postës elektronike do të jenë një gjë e së kaluarës në dy vjet’, por 13 vjet më vonë gjërat nuk kanë ndryshuar vërtet. Symantec raportoi se mesazhet e padëshiruara përbënin rreth 50 për qind të të gjitha emaileve të dërguara gjatë dhjetë viteve të fundit.

Arsyeja pse Gates shpesh fajësohet për gjëra të tilla si parashikimet e gabuara është pjesërisht për shkak të saktësisë së tij befasuese kur parashikon një numër të madh tendencash teknologjike dhe kulturore. Pavarësisht gjithë kësaj, ndonjëherë është interesante të kujtohen deklaratat e tij që ishin jo vetëm të gabuara, por edhe disi komike.