Çifti zviceran do ta padisë Kantonin e Bernës për diskriminim

0

Një çift i martuar nga Bieli i Zvicrës, kërkon barazi gjinore në deklaratën e taksave në Bernë. Ai do ta padisë Kantonin e Bernës në gjykatë dhe kërcënon të organizojë një grevë kombëtare të grave për taksat.

A janë ende aktuale deklaratat tatimore? Nëpër shumë kantone, deklaratat e taksave të çifteve u adresohen automatikisht burrave. Në disa raste, pagesa e taksave i shkon vetëm burrit dhe faturat e pagesës lëshohen vetëm për bashkëshortin. Gruaja gjithnjë renditet në vendin e dytë – edhe nëse është mirëmbajtëse e familjes, shkruan “SonntagsZeitung”. Në kantonin e Bernës, një çift nga Bieli tani e kundërshton këtë veprim.

«Gruaja paguan taksat, ndërsa burri i merr paratë mbrapa. Ky kthim taksash është një reflektim i një shoqërie patriarkale që besonim se e kishim kapërcyer”, thotë çifti i martuar, informon Shtegu.com. Ka disa vite që çifti po lufton për një dosje tatimore neutrale gjinore dhe kjo me parashtresa dhe ankesa të përsëritura.

Zyra e barazisë në kantonin e Bernës ka marrë vazhdimisht vërejtje dhe ankesa nga disa çifte të martuara. Deklaratat e taksave perceptohen gjithnjë e më shumë si “fyese”, thotë Barbara Ruf, drejtuese e zyrës. Administrata tatimore i sqaroi çiftit se një ndryshim për shkak të rrethanave teknike nuk është i mundur.

Çifti tani do të çojë Kantonin e Bernës në gjykatën administrative. Së bashku, ata duan të lëshojnë një deklaratë tatimore për të gjithë çiftet e martuar që “respekton ndalimin e diskriminimit në kushtetutën federale”. Për këtë proces, ata morën ndihmë nga avokatja dhe ish këshilltarja kombëtare e PS, Margret Kiener Nellen. Treshja gjithashtu dëshiron politikisht të ndryshojë sistemin . Përkrahje ka edhe dy politikanë të SP-së të cilët paraqesin propozime politike në parlamentet kantonale dhe federale të Bernës për t’i dhënë fund regjimit diskriminues të taksave në Bernë dhe në të gjithë Zvicrën.

Nëse ata e humbin procesin, paditësi planifikon një grevë tatimore kombëtare për gratë së bashku me përfaqësuesit lokalë të komitetit të grevave të grave. Gratë nuk duhet të plotësojnë më deklaratat e zakonshme të taksave, derisa çështja të zgjidhet politikisht. Ekziston gjithashtu diskutim i një iniciative popullore kundër deklaratave diskriminuese të taksave./shtegu.com