Cilat janë arsyet më të zakonshme pse laptopi juaj mbinxehet?

Laptopët mund të nxehen për një sërë arsyesh të ndryshme – diagnostikimi i problemit nuk është gjithmonë i njëjtë, që do të thotë se do t’ju duhet të bëni disa gjëra përpara se të zbuloni se cili është problemi.

Nëse befas ndjeni se laptopi me të cilin punoni rregullisht po mbinxehet dhe nxehtësia vjen nga tastiera, gjëja e parë që mund t’ju vijë në mendje është se ai është prishur. Pothuajse çdo pronar laptop në një moment do të ndjejë se kompjuteri po nxehet, shkruan Business Insider.

Nëse laptopi juaj mbinxehet gjatë gjithë kohës, duhet të shihni pse po ndodh kjo. Në rastin më të keq, do të fiket nëse sensori i integruar zbulon një temperaturë shumë të lartë.

Si fillim, fshijeni laptopin me kujdes – nëse keni akses te ventilatori, pastrojeni edhe atë nga pluhuri. Për ta bërë këtë, përdorni një shtupë pambuku ose një voduch nën presion. Nëse zgjidhni këtë të fundit, sigurohuni që ta ktheni laptopin me kokë poshtë për të parandaluar hyrjen e pluhurit në pjesë të tjera të kompjuterit.

Fajtorët më të zakonshëm

Shumica e laptopëve mund të punojnë normalisht në temperatura deri në rreth 40 gradë Celsius, por nëse e përdorni në shtrat, në jastëk ose nën çarçafë, temperatura e tij do të rritet. Shtrati dhe jastëkët bllokojnë nxehtësinë dhe mund të shkaktojnë mbinxehje të kompjuterit tuaj nëse punoni me pajisjen e vendosur direkt sipër tyre. Gjithashtu, shtrati shumë shpesh bllokon daljen e ventilimit.

Fikni aplikacionet që konsumojnë më shumë energji

Nëse vëreni se ventilatori në kompjuterin tuaj po ndizet gjithnjë e më shpesh, merrni parasysh mbylljen e aplikacioneve që ngarkojnë më shumë pajisjen. Për shembull, nëse keni Microsoft Excel, Adobe Photoshop dhe Google Chrome që funksionojnë në të njëjtën kohë, ose thjesht përdorni Chrome, ju sugjerojmë të çaktivizoni aplikacionet e tjera derisa t’ju nevojiten. Ekzekutimi i disa aplikacioneve në të njëjtën kohë rrit ngarkesën në procesor.

Konsideroni një shërbim

Nëse laptopi juaj është mbinxehur dhe metodat e mësipërme nuk funksionojnë, fikeni pajisjen, hiqeni nga priza dhe merrni parasysh ta çoni kompjuterin te një profesionist. Mbinxehja mund të dëmtojë kompjuterin tuaj dhe çdo të dhënë të ruajtur, kështu që po i bëni vetes një problem më të madh.