Cilat janë sëmundjet autoimune?

INA
INA

04/12/2023

Sëmundjet autoimune janë sëmundje që në thelb lindin nga vetë trupi që sulmon veten. Në kushtet autoimune, sistemi ynë imunitar është në hiperaktivitet, d.m.th funksionon me “shpejtësi më të larta” si rezultat i së cilës nuk i njeh elementet e veta dhe shkatërron indet e shëndetshme.

Stresi dhe sëmundjet autoimune

Sistemi ynë imunitar ndikohet drejtpërdrejt nga stresi dhe më konkretisht nga hormoni kryesor i stresit, kortizoli. Kur stresi rritet, kontrolli i kortizolit të sistemit imunitar mund të reduktohet përgjithmonë, duke çuar në rritjen e inflamacionit.

Inflamacioni i shtuar shkakton një sërë sëmundjesh si sëmundjet autoimune. Kur stresi është i fortë, trupi fillon të bëhet rezistent ndaj kortizolit ose nuk prodhon mjaftueshëm kortizol. Kur kjo ndodh, inflamacioni mund të rritet për shkak të një deficiti në pastrimin endogjen.

Sëmundjet autoimune janë sëmundje që në thelb lindin nga vetë trupi që sulmon veten. Në kushtet autoimune, sistemi ynë imunitar është në hiperaktivitet, d.m.th funksionon me “shpejtësi më të larta” si rezultat i së cilës nuk i njeh elementet e veta dhe shkatërron indet e shëndetshme.

Stresi dhe sëmundjet autoimune

Sistemi ynë imunitar ndikohet drejtpërdrejt nga stresi dhe më konkretisht nga hormoni kryesor i stresit, kortizoli. Kur stresi rritet, kontrolli i kortizolit të sistemit imunitar mund të reduktohet përgjithmonë, duke çuar në rritjen e inflamacionit.

Inflamacioni i shtuar shkakton një sërë sëmundjesh si sëmundjet autoimune. Kur stresi është i fortë, trupi fillon të bëhet rezistent ndaj kortizolit ose nuk prodhon mjaftueshëm kortizol. Kur kjo ndodh, inflamacioni mund të rritet për shkak të një deficiti në pastrimin endogjen.

Prandaj, rritja e inflamacionit mund të çojë në shfaqjen e sëmundjeve autoimune. Si përfundim, stresi nuk shkakton sëmundje autoimune në vetvete. Megjithatë, për personat që kanë një predispozitë gjenetike, stresi mund të jetë një nga faktorët që çojnë në zhvillimin e sëmundjes.

Sipas modelit biopsikosocial, njohja e të menduarit, ndjenjës dhe sjelljes së pacientit në lidhje me sëmundjen e tij është mënyra më e besueshme dhe më efektive, në kombinim me trajtimin farmaceutik, për një trajtim gjithëpërfshirës të problemit.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

barku obez pesha

ISHP: Obeziteti në Maqedoni është në nivel të lartë

Ilir-Demiri-921x614

Demiri: nuk do të ketë incizime pa radhë, terminet për rezonancë magnetike do të publikohen në “Termini im”

stres

Qytetarët e RMV vuajnë nga ankthi dhe tensioni i lartë i gjakut

Veshi-750x470

Ju fishkëllojnë veshët? Ja çka tregon kjo për shëndetin tuaj

mjalti

Hojet e bletëve me vlerat më të mira për shëndetin

klinika zhan mitrev

Klinika Zhan Mitrev 24 vjet – 1 milion ekzaminime dhe 400,000 histori suksesi

gripi-sezonal

Ulet numri i të sëmurëve nga gripi në Maqedoni

fruthi

Fruthi po kërcënon edhe Maqedoninë!

ushqim2-707x383-600x360

Ushqimet që duhet me patjetër t’i shmangni në mëngjes, paralajmëron gastroenterologu

INFO

NA NDIQ