Çka janë çelësat e internetit dhe pse ndodhen në duart e 14 njerëzve?

Jo, nuk është një teori konfuzioni, edhe pse duket kështu: interneti mbrohet me shtatë çelësa dhe ato janë në duart e 14 njerëzve që mblidhen rregullisht për të kryer ritualin.

Emri i sistemit të domain-it (DNS) është në nivelet më të larta të ofruara nga një numër i vogël njerëzish, të quajtur ofruesit e fshehtë, që shpërndahen anembanë botës.

Që nga viti 2010, ata mblidhen për të kryer ritualin e ceremonisë të sigurisë së lartë të njohur si çelësat (ceremonia kryesore), brenda të cilit çelësat (thënë në mënyrë metaforike) certifikohen dhe përditësohen.

Këta njerëz janë pjesë e Korporatës së Internetit për Emrat dhe Numrat e Caktuar (ICANN), të cilët janë përgjegjës për caktimin e adresave numerike të internetit në faqet e internetit dhe kompjuterë. Zakonisht jo të gjithë janë në të njëjtin vend në të njëjtën kohë.

Nëse dikush do të marrë kontrollin mbi bazën e të dhënave të ICANN, ai do të kontrollonte më shumë ose më pak pjesën më të madhe të internetit dhe mund të shkaktojë dëme të mëdha për këdo që e përdor çdo ditë.

Mund të thuhet, se ridrejton njerëzit në faqet e rreme të internetit dhe një plaçkitje e tillë do të shkaktonte kaos të përgjithshëm duke ndryshuar emrat e domain që duan.

Për të mbrojtur ADN-në, ICANN ka dizajnuar një metodë që nuk vendos shumë kontroll mbi duart e një personi. Ata morën shtatë persona me çelësat e besuar dhe shtatë prej tyre shërbenin si roje. Totali 14.

Në mënyrë që rituali të mbahet duhet të ketë të paktën tre prej tyre, meqë zhbllokimi i pajisjes që mbron DNS kërkon të paktën tre çelësa. Bëhet fjalë për çelësat e vërtetë për zhbllokimin e kasafortave në të cilat ndodhen kartat e mençura.

Për të arritur çelësin kryesor nevojiten më shumë çelësa individualë. Çelësi kryesor nuk është një objekt fizik, por një kod, një lloj fjalëkalimi që lejon hyrjen në bazën kryesore të të dhënave ICANN. /KosovaPress/