Çka ndodh nëse e kaloni kufirin tuaj 90-ditor në Zvicër?

Nëse vini në Zvicër si turist, nuk mund ta kaloni mirëpritjen tuaj. Por rregullat ndryshojnë në varësi të vendit ku jetoni, përcjell Albinfo.ch.

Shkalla në të cilën Zvicra varet nga të ardhurat turistike u bë e qartë gjatë pandemisë me Covid kur kufijtë u mbyllën dhe sektori i mikpritjes u ngadalësua deri në mbylljen pothuajse të plotë, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që turistët mund të qëndrojnë këtu për aq kohë sa të duan.

Këto janë rregullat

Vizitorët (në krahasim me banorët e përhershëm ose të tjerët që kanë një lloj statusi zyrtar në Zvicër, si për shembull viza për qëndrim afatgjatë), mund të qëndrojnë në vend vetëm për 90 ditë.

Nuk ka rëndësi nëse personi viziton nga një vend Shengen apo një vend i tretë, dhe nëse ai ka nevojë për vizë për të hyrë në Zvicër apo jo – rregulli 90-ditor është i njëjtë për të gjithë, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithatë, ka disa dallime, bazuar në vendin e banimit të personit.

Nëse jetoni në një shtet të BE/EFTA dhe dëshironi të qëndroni në Zvicër më shumë se tre muaj, duhet të aplikoni për leje qëndrimi në Zyrën e Regjistrimit të Popullsisë në një kanton të caktuar.

Megjithatë, shtetasit e vendeve të treta (p.sh. britanikë, amerikanë, kanadezë) nuk kanë të drejtë të tejkalojnë qëndrimin e tyre.

Nëse ata kanë hyrë me një vizë turistike, ose pa të – për shembull, banorët e Shteteve të Bashkuara, Kanadasë, Zelandës së Re, Australisë, Izraelit dhe Singaporit nuk kanë nevojë për vizë për në Zvicër – ata duhet të largohen nga vendi brenda 90 ditëve.

Rregulli 90-ditor thotë se ju mund të qëndroni 90 ditë nga çdo 180 – kështu që në total ju mund të kaloni gjashtë muaj në Zvicër, por jo të gjithë me një lëvizje. Është e rëndësishme të theksohet se kufiri 90-ditor vlen për të gjithë zonën Shengen; kështu që koha e kaluar në p.sh. Francë, Gjermani ose Itali llogaritet gjithashtu në kufirin tuaj 90-ditor.

Këto rregulla janë në fuqi jo vetëm në Zvicër, por në të gjithë Shengenin dhe në vende të tjera jashtë BE-së gjithashtu; ato janë të vendosura për të parandaluar që njerëzit të qëndrojnë më gjatë se sa lejohet, dhe ndoshta të kërkojnë punë ose përfitime të mirëqenies, përcjell tutje albinfo.ch.

Çfarë ndodh nëse kapeni duke e tejkaluar kufirin tuaj?

Policia zvicerane nuk patrullon në rrugë në kërkim të të huajve që kanë qëndruar në vend për më shumë se 90 ditë.

Më shpesh sesa jo, këta shkelës bien në vëmendjen e autoriteteve rastësisht: ndoshta dikush i raporton ata, ose ata ‘kapen’ gjatë një kontrolli të rastësishëm identiteti, ose në mënyra të tjera aksidentale, ose qëndrimi juaj i tepërt mund të vihet në vëmendjen e policisë kufitare. kur ju vulosin pasaportën ndërsa largoheni nga vendi.

Masa e dënimit varet, sërish, nga fakti nëse shkelësi vjen nga BE/EFTA apo një vend i tretë, me dënime më të rrepta për kategorinë e fundit.

Sipas qeverisë, ata nga BE/EFTA që jetojnë në Zvicër “pa leje duhet të largohen nga vendi. Nëse ata nuk përmbushin vullnetarisht këtë detyrim për t’u larguar, ata mund të kthehen në vendin e tyre kundër vullnetit të tyre dhe me shpenzimet e tyre”.

“Një shtetas i një vendi të tretë, i cili qëndron për më shumë se 90 ditë pa leje qëndrimi ose vizë qëndrimi afatgjatë, është në një qëndrim të tepërt dhe për këtë arsye është në një situatë të parregullt. Kjo mund të çojë në një ndjekje penale dhe në një ndalim të hyrjes në zonën Shengen”, që përfshin Zvicrën./Albinfo.ch