Dokumenti i CIA-së zbardh fakte interesante se si ndodhi Masakkra e Tivarit

0
Në foto: Miladin Poviqi dhe Enver Hoxha

Më 14 mars të vitit 1945 ekzekutohet Milladin Popoviqi, nga mësuesi shqiptar Haki Taho, Kjo ngjarje përshkruhet edhe në një dokument të CIA-së, i hartuar në vitin 1951, si hakmarrje serbët kryen Masakrëën e Tivarit, shkruan FMimages.net.

Dokumenti i CIA-së:

Dusan Mugosa dhe bashkëpunëtori i tij i ngushtë Miladin Popoviç këta dy serbë janë kryesisht përgjegjës për disfatën komuniste prej shqiptarëve të Kosovës. Kthimi i Jugosllavisë në Kosovë dhe politikat të cilat ata i paraqitën hasën një përgjigje të shkurtër por të butë. Më 14 mars 1945, Haki Taha, një mësues, ekzekutoj Popoviqin në Prishtinë. Si rezultat i kësaj, Taha u arrestua, u ekzekutua dhe u tërhoq zvarr nëpër rrugë, ai mbante një sllogan në gjoksin e tij: “Vdkejje tradhëtarve” dhe “Liri për shqiptarët. Komunistët sllavë  u hakmerren për vdekjjen e Popoviqit, duke vrarëë 1.600 shqiptarë të Kosovës pjestarë brigadave komuniste të stacionuara në Bar të Malit të Zi, siç njihet si “Masakra e Tivarit”.

Dokumenti i CIA-së thotë se ky është një fakt sepse masakkra  ndodhi vetëm tre ditë pas ekzekutimit të Popociqit, me 17 dhe 18 mars 1945.