Dy mega-projektet që mund të ndryshojnë Evropën Juglindore

Angelos Kaskanis

Megaprojektet po zhvillohen për të përmirësuar lidhjen nga Evropa Juglindore me pjesën tjetër të kontinentit.

Ekonomitë e vendeve të Evropës Juglindore kanë mbetur prej vitesh prapa pjesës tjetër të kontinentit, jo më pak për shkak të mungesës së lidhjes dhe infrastrukturës së transportit. Rajoni kërkon një projekt të tipit të Suezit, veçanërisht në kontekstin aktual ekonomik.

Në fund të fundit, mega-investimet kanë qenë një strategji e zakonshme stimuluese gjatë rënieve të mëdha ekonomike që nga periudha e ndërmjetme. Ndërsa ekonomia e Turqisë lufton për të ngritur tregun rajonal dhe turizmi vuan dhe përpjekjet gjithnjë e më të dështuara të shteteve të Ballkanit për të kapur pjesën tjetër të Evropës, projektet mamuthi kapin imagjinatën.

Por projektet që ndryshojnë lojën, si Suezi apo tuneli i Kanalit, janë komplekse, të shumëndryshueshme dhe zbatimi i tyre kërkon një mendim jorealist vizionar dhe mund të jetë ajo që i nevojitet rajonit.

Gjeopolitika e mega-projekteve

Për vite me radhë, ka pasur plane dhe raunde diskutimesh për një lidhje të dytë midis Mesdheut dhe Detit të Zi – Kanalin e Stambollit – dhe bisedimet për një rrugë të re ujore që lidh Juglindjen me Evropën Qendrore (Danub-Morava-Vardar/Kanali Axios). Qeveritë e rajonit i kuptojnë përfitimet e këtyre projekteve në drejtim të krijimit të vendeve të punës, tregtisë, transportit dhe investimeve të huaja direkte.
Dhe investimet mund të lulëzojnë atje ku politika ndan. Pekini ka punuar ngushtë me Athinën, Shkupin, Beogradin, Bukureshtin dhe Ankaranë, duke kërkuar të gravitojë rajonin në orbitën “Një brez-dhe-Rrugë” të Kinës.
Nëse ata vendosin të përfshijnë të dy megaprojektet në planifikimin e tyre, ata mund të ndryshojnë hartën gjeopolitike të Evropës. Gjermanët, rusët dhe investitorët amerikanë kanë shprehur gjithashtu një interes për t’u angazhuar.

Kanali i Stambollit

Kanali i Stambollit është një projekt i parashikuar nga Turqia në Trakinë Lindore. Qëllimi i projektit është të reduktojë trafikun e madh detar përmes Bosforit, duke minimizuar rreziqet që lidhen me cisternat dhe anijet e tjera tregtare.

Kanali parashikohet të krijojë një kapacitet tranzit ditor prej 160 anijesh, i cili është në përputhje me trafikun aktual përmes Bosforit.
Brussels Morning foli me Nantia Loutinskaya, një operator i ri i transportit që është i specializuar në menaxhimin e porteve dhe tendencat e tregut të transportit detar, për projektin.
“Vlera e ngushticës së Bosforit theksohet nga vende të tilla si Ukraina, e cila eksporton sasi të mëdha drithi, mineral hekuri dhe qymyr në mbarë botën dhe ka disa nga portet më të mëdha të Detit të Zi, si Odesa gjë që e bën atë një tregti të madhe. vendi. E njëjta gjë është e vërtetë për Rumaninë, e cila ka kantiere detare të rëndësishme,” vëren ajo.

“Ngushtica e Bosforit janë me të vërtetë një portë e rëndësishme për në Detin e Zi. Kalimi i anijeve tregtare nga kjo pikë është i nevojshëm për transportin e mallrave ndërmjet shteteve. Megjithatë vonesat për anijet në tranzit janë të shpeshta, gjë që rrit kostot. Kjo është një nga arsyet pse unë besoj se një zgjidhje që do të dekompozojë ngushticat e Bosforit është shumë e nevojshme,” argumenton Loutinskaya.

Përfundimi i Kanalit të Stambollit mund të transformojë zinxhirët e vlerës në rajon në dobi të të gjitha porteve rajonale, duke tërhequr investime në Greqi dhe duke nxitur në përgjithësi investimet e huaja direkte në rajon. “Pas privatizimit të porteve të Pireut dhe Selanikut, të cilat po përjetojnë një lulëzim të zhvillimit, ka porte të tjera që mund të pasojnë. Konkretisht, portet si Alexandroupolis dhe Kavala, në pika strategjike përpara Detit të Zi, mund të ofrojnë rrugë alternative midis Egjeut dhe Detit të Zi, përmes ngushticës së Bosforit. Gjithashtu, porti i Igumenicës është një qendër që mund të lidhë Egjeun me Evropën Perëndimore”, shton Loutinskaya.

Kanali Danub-Moravë-Vardar/Axios

Një tjetër projekt vizionar është plani për të lidhur Detin e Zi me Detin Mesdhe nëpërmjet një kanali që lidh Danubin me lumin Axios/Vardar. Kjo do të lidhë Evropën Juglindore me kanalin Rhine-Main-Danub, duke transformuar mënyrën se si ne e mendojmë rajonin si “në Evropë”, por jo “të Evropës”.
SHBA dhe Britania e Madhe filluan transformimin e tyre industrial përmes investimeve të mëdha në kanale që datojnë në shekullin e 17-të. Inovacioni teknik ka lejuar që terreni më pak i hapur i Evropës Juglindore të përsërisë atë përvojë.

Brussels Morning i kërkoi Ioanna Karastamati, një specialiste logjistike e specializuar në Transportin Intermodal dhe Teknologjitë e Reja, të ndajë njohuritë e saj.
“Me zbatimin e projektit të kanalit Danub-Moravë-Axios që përfundon në portin e Selanikut, perspektivat për industrinë rajonale të anijeve duhet të përmirësohen. Krijimi i një sistemi të rrugëve ujore të brendshme do të lidhë tregjet e Evropës Qendrore/Lindore dhe Ballkanit me portet e Greqisë Veriore”, thekson Karastamati.
Banka Evropiane e Investimeve së bashku me fondet ndërkombëtare janë të gatshme të mbështesin investime të ngjashme me efekte të dukshme shumëfishuese.
“Zgjerimi i Rrjeteve Trans-Evropiane të Transportit të Bashkimit Evropian do të lehtësonte flukset tregtare nga Kaukazi në Evropën Perëndimore dhe Juglindore dhe Greqinë me vetëm efekte pozitive në biznesin para-ekzistues të transportit detar,” shton Karastamati.
Shoqata Hellenic Shortsea Shipowners (HSSA) ka njoftuar tashmë mbështetjen e saj të plotë për projektin. Transporti grek përfaqëson 20% të flotës tregtare globale dhe palët e interesuara rajonale e kuptojnë në mënyrë të përkryer se portet e Greqisë Veriore do të bëhen qendra detare dhe inovative, duke përjetuar një “Epokë të Artë” në industrinë e transportit detar.

“Porti i Selanikut do të bëhej një pikë hyrje-dalje (transit) për të gjithë sistemin lumor të tregtisë evropiane dhe do të mbante një pozicion gjeostrategjik në Ballkan dhe në Mesdheun Lindor. Kjo do të përmirësonte rëndësinë e rajonit, duke kontribuar në një rritje të konsiderueshme të trafikut të mallrave”, argumenton Karastamati.

Të dy megaprojektet premtojnë të përfitojnë ekonominë, tregtinë dhe turizmin vendas, por ka rreziqe reale dhe domethënëse për cilësinë e ujit, jo vetëm sepse uji i Detit të Zi ndryshon nga ai i Egjeut. Specie të reja do të futen në të dy ekosistemet dhe disa komunitete mund të duhet të çrrënjosen.

The two mega-projects that could change Southeast Europe

Përktheu dhe përshtati në shqip Albin Fazliu

Bujanoc