Ekstaza, droga më e përdorur në Maqedoni

0
The new super-strong drugs, which are 33-times the strength of Ecstasy. The drugs are ecstasy derivatives sold as DOB, or Golden Eagle, and Flatliners. The National Criminal Intelligence Service said sales of the drugs which have potentially lethal side-effects, were growing as criminals diversified out of the production and dealing in pure ecstasy. See PA Story POLICE Drugs.

Në gjashtë muajt e parë të këtij vit janë regjistruar 36 raste në të cilat janë konfiskuar tableta sintetike, ekstazë, amfetaminë dhe metamfetaminë. 37 persona do të ndiqen penalisht, ndërsa mosha mesatare e tyre është 22-48 vjeç. Deri në qershor të këtij viti, numri i rasteve të konfiskimeve të drogave sintetike është në të njëjtin nivel me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Ministria e Punëve të Brendshme thotë se në lidhje me drogat sintetike dhe aksionet në shtëpi, disko, klube të natës, lloji i drogës që më shumë është konfiskuar është ekstaza.

Prania më e madhe e tabletave sintetikë, sipas sasisë së konfiskuar, është regjistruar në Shkup, Tetovë, Shtip dhe Ohër. Sipas MPB-së, përdorimi i drogave sintetike shkakton varësi të fortë fizike dhe një gamë të gjerë të efekteve anësore dhe sëmundjeve. Në analizën e barnave të tregut – opiateve, kokainës, kanabisit dhe drogës sintetike të bëra të fundit në vitin 2018 nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin (UNODC), rreth 450.000 njerëz kanë vdekur vetëm në vitin 2015 si rezultat i përdorimit të drogës. Nga këto vdekje, 167.750 ishin të lidhur direkt me përdorimin e drogës. Një raport i kohëve të fundit nga ana e UNDC, paralajmëroi se gjatë vitit të kaluar, është rritur ndjeshëm prodhimtaria e metamfetaminës në Azinë Juglindore, duke shkaktuar furnizim të tepërt të drogës në këtë rajon.

Raporti i UNODC-it i quajtur “Droga sintetike në Azinë Lindore dhe Juglindore: Trendet dhe modelet e induktorëve të amfetaminës dhe substancave të reja psikoaktive”, të publikuar më 11 mars të këtij viti, tregon nivele rekord të prodhimit sintetik të drogës. Në këtë raport, të dhënat tregojnë një rritje të drogës sintetike të kapur gjatë viteve. Gjashtë vjet më parë, ishin kapur gati 40 ton dhe kjo shifër është vazhdimisht në rritje dhe në vitin 2018 arrin gati 120 ton drogë sintetike të sekuestruar. Nëse në botë kjo shifër po rritet, në Maqedoni, për fat të mirë, këtë vit shifrat janë të njëjta si vitin e kaluar. Rasti nga viti 2017 është interesant, kur, pas një hetimi të gjatë ndërkombëtar në bashkëpunim midis Serbisë dhe Maqedonisë, shërbimi sekret i Shteteve të Bashkuara dhe Turqisë zbuloi laboratorin më të madh për ilaçe të paligjshme sintetike në Ballkan. Laboratori ishte vendosur në Reçicë të Vogël në Tetovë. Laboratori ishte krijuar nga qytetarë serbë dhe maqedonas. Droga që ishte prodhuar ishte shitur kryesisht në Serbi, Maqedoni dhe në vendet tjera përreth.

“Në rajon ka një trend të prodhimit të barnave sintetike, ku janë blerë nga Republika e Bullgarisë materialet e nevojshme për prodhimin e amfetaminës dhe një pjesë e pajisjes është siguruar nga Kina. Në 2017, MPB zbuloi një laborator për prodhimin e drogës sintetike – amfetaminë, në të cilën u prodhua amfetaminë për Turqinë duke përdorur ekspertë kimikë. Gjithashtu, në vitin 2018, u zbulua një laborator i improvizuar për prodhimin e barnave sintetike dhe u konfiskuan barnat sintetike”, thonë në Ministrinë e Punëve të Brendshme.

Ndryshe, drogat sintetike paraqesin rrezik të madh për trupin e njeriut. Ato krijohen artificialisht dhe kanë implikime serioze për psikikën dhe organizmin e njeriut, efekti i konsumit të tyre shpesh krijon një varësi të rëndë fizike. Drogat sintetike më të zakonshme janë ekstaza, LSD, metamfetamina dhe kokaina. Për prodhimin e tyre duhen financa dhe laboratorë të specializuar, sepse kanë një çmim më të lartë se sa droga të tjera. Në Maqedoninë e Veriut, nga drogat sintetike më e referuar mbetet amfetamina dhe metamfetamina. Drogat sintetike krijohen duke përdorur kimikate artificiale në vend të përbërësve natyralë. Ato janë komponime kimike të prodhuara në laborator. Drogat sintetike që mund të gjenden në tregje janë ekstaza, LSD, metamfetamina dhe kokaina. (koha.mk)