Euro dobësohet, dollari fortë: Çfarë pasojash do të ketë kjo për familjet?

Rezerva Federale e SHBA ka shtrënguar në mënyrë agresive politikën monetare – duke rritur normat e interesit për të ulur sasinë e parave në qarkullim dhe për të luftuar inflacionin.

Pas tejkalimit të euros, dollari është afër barazisë me paundin britanik – për herë të parë në histori. Euro vazhdoi të bjerë, për shkak të frikës së një recesioni dhe një krize energjitike si pasojë e luftës në Ukrainë. Valutat e tjera kryesore botërore gjithashtu u dobësuan. Jeni japonez është dobësuar me gati një të pestën kundrejt dollarit këtë vit dhe është në nivelin më të ulët që nga viti 1998. Rupia indiane arriti në nivelin më të ulët historik të hënën, pasi u tregtua nën 80 rupi për dollar për herë të parë këtë vit.

“Dollari po përjeton forcimin e tij më të madh që nga vitet ’80,” shkroi George Saravelos, kreu i kërkimit FX në Deutsche Bank, në një shënim për klientët.

Arsyeja më e rëndësishme për forcimin e dollarit është reputacioni i tij si një strehë e sigurt në kohë krize. Bankat qendrore në mbarë botën po mbyllin çezmat nga frika e recesionit dhe inflacionit në Eurozonë. Investitorët po ikin drejt dollarit, i cili është më pak i ekspozuar ndaj rreziqeve. Një arsye tjetër është se Fed shtrëngoi në mënyrë agresive politikën monetare – domethënë, rriti normat e interesit për të ulur ofertën e parasë dhe për të luftuar inflacionin. Kjo lëvizje e amerikanëve është në kontrast me bankën qendrore japoneze, e cila ka këmbëngulur për një normë interesi referencë jashtëzakonisht të ulët, si dhe me Bankën Qendrore Evropiane, e cila ka rezistuar prej kohësh ndaj rritjes së normave të interesit. Forcimi i fundit i dollarit erdhi pasi qeveria e re britanike shpalli uljen më të madhe të taksave në pesë dekada.

“Fitimet e mëdha fiskale që janë njoftuar mund të nxisin rritjen ekonomike në afat të shkurtër. Por pyetja më e madhe është – kush do të paguajë për të?” thotë Saravelos, duke shpjeguar pse investitorët po ikin ngadalë nga MB.

Dollari i akumuluar mund të godasë më tej familjet evropiane në xhepin, pasi një monedhë më e dobët evropiane i bën importet – zakonisht të shprehura në dollarë – më të shtrenjta. Nëse bëhet fjalë për lëndë të para ose produkte gjysëm të gatshme, atëherë çmimi përfundimtar do të jetë më i lartë. Gjithashtu, turistët europianë që shkojnë në SHBA do të mund të blejnë më pak me kartëmonedhat që sjellin me vete. Megjithatë, në kohë normale, një monedhë e dobët nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe. Përkundrazi, për një fuqi eksportuese si Gjermania do të thoshte që produktet e saj janë më konkurruese në tregun botëror sepse janë më të lira në dollarë. Por ky është ngushëllim i pakët, sepse kohët nuk janë normale. Përveç sanksioneve dhe luftës, ndërprerja e zinxhirëve të furnizimit global që është parë që nga fillimi i pandemisë vazhdon. Këto nuk janë kushte të mira për eksport.

Konsumatorët në Indi gjithashtu ndjenë dollarin e fortë. Ai vend mbështetet shumë në importet e vajit dhe vajit ushqimor, çmimet e të cilave janë të lidhura me dollarin. Kur përkthehet në rupi, çmimi është dukshëm më i lartë. Importet e shtrenjta nxisin më tej inflacionin dhe detyrojnë bankat qendrore të rrisin më tej normat e interesit për të ulur kërkesën. Normat e larta të interesit i bëjnë kreditë më të shtrenjta, le të themi për blerjen e pasurive të paluajtshme. Nga ana tjetër, konsumatorët amerikanë mund të përjetojnë një rënie të çmimeve pasi mallrat e importuara bëhen më të lira. Turistët amerikanë në Evropë do të mund të blejnë më shumë. Kompanitë tani inkurajohen të bëjnë më shumë biznes në SHBA dhe më pak jashtë shtetit, sepse fitimet atje janë më të ulëta në terma dollarë. Megjithatë,

Saravelos thekson se për të ndalur rritjen e dollarit është e nevojshme që Rezerva Federale të lirojë politikën e saj monetare dhe këtë do ta bëjë vetëm kur të kenë kaluar rreziqet më të mëdha të inflacionit. Nga ana tjetër, ky ekspert shton se është e nevojshme të kalohet kulmi i pasigurisë kur bëhet fjalë për furnizimin me energji të Evropës, si dhe që Kina t’i thotë lamtumirë politikës së “zero Covid” për shkak të së cilës janë zonat ekonomike dhe portet. mbyllur.

“Të paktën një pjesë e kësaj duhet të ndodhë për të ngadalësuar nxitimin e paprecedentë të parave në portin e sigurt të SHBA,” thotë Saravelos. “Kam frikë se asgjë nga këto nuk po ndodh ende.”