Fermerët kanë gjetur një mënyrë për të shpëtuar grurin, por a do ta pranojë shteti?

INA
INA

7 Gusht, 2023

Gruri i sivjetshëm maqedonas nuk po shkon mirë – ka shumë mundësi që të përfundojë si ushqim për bagëtinë, në vend që të jetë miell që do të na ushqejë gjatë gjithë vitit.

Cilësia e të korrave të këtij viti është shumë e ulët, dhe vetë rendimentet janë shumë të dobëta.

Fermerët argumentojnë se pranvera me shi bëri të vetën, kështu që shiu ndikoi drejtpërdrejt në zhvillimin e sëmundjeve të grurit.

Nga ana tjetër shteti u thotë fermerëve se nuk kanë justifikim dhe i akuzon se po kursejnë plehra dhe nuk përdorin qëllimisht mjete mbrojtëse ndaj sëmundjeve.

Sido ta shikojmë, kushdo qoftë fajtori i vërtetë, në fund populli maqedonas do të mbetet i uritur, ndaj për të shmangur një skenar të tillë, fermerët tani propozojnë uljen e kritereve për përdorimin e drithit për konsum njerëzor dhe kështu parandaloi që pjesa më e madhe e prodhimit të përfundonte si ushqim për bagëtinë.

Në fakt fermerët kërkojnë që shteti të ulë kriterin e masës hektolitërore, ndaj në vend që të prodhohen 80 kilogramë miell nga 100 kilogramë grurë, propozojnë që nga 100 kilogramë grurë të prodhohen 65 kilogramë miell.

Me pranimin e këtij propozimi, theksojnë ata, do të mund të përdoret sasi më e madhe e grurit dhe të mos përfundojë si foragjere dhe kjo nuk do të ndikojë aspak në cilësinë e miellit.

Ndryshe, këshilltari shtetëror në Ministrinë e Bujqësisë, Trajan Dimkovski, javën e kaluar akuzoi se fermerët kursejnë në plehra dhe nuk kanë përdorur masa mbrojtëse nga sëmundjet e grurit.

– Këtë vit drithërat dështuan, me rendiment të reduktuar, por edhe me cilësi, dhe ky është çelësi për të cilin vazhdojmë të flasim. Në vendin tonë drithi mbrohet vetëm nga barërat e këqija, por vitet e fundit kanë treguar se duhet mbrojtur edhe nga sëmundjet. Prandaj ne i japim rëndësi atij segmenti gjithnjë e më shumë në krijimin e politikave, plehrat artificiale duhet të përdoren në sasi optimale. Në disa zona apo zona ku përdorej keq, cilësia e grurit doli me 56 hektolitra, që është më e dobët se elbi. Kishim edhe 73. Është e qartë se kush investon, merr aq. Në të njëjtat sipërfaqe për klasën e njëjtë të tokës ka 2,5 – 3 tonë, por edhe 6 – 7 tonë për hektar grurë, varësisht se sa ka investuar amvisëria – tha Dimkovski.

Cvetan Trupunovski, i cili është kryetar i Komisionit për Bujqësi në VMRO-DPMNE, nga ana tjetër, konsideron se shteti duhet urgjentisht ta tërheqë shpalljen për rezerva mallrash nëse nuk dëshiron që prodhimi i ardhshëm i grurit të jetë nën pritjet.

– Pasi ta bëjë këtë, duhet të ndryshojë edhe kushtet. Për të ulur cilësinë e hektoliterit, për të vënë një kusht që të blihet vetëm gruri vendas dhe të jetë në disa lote. Duhet të bëhet edhe blerje intervenuese për të reduktuar sasitë që do të depozitojnë fermerët për shkak të mundësisë së prishjes së drithit – thotë Tripunovski.

Tripunovski shpjegon se për të marrë rendimente të larta dhe cilësi të lartë të kokrrës së grurit, duhet të punohet në metoda të reja agroteknike për përshtatjen e grurit me kushtet e ndryshuara klimatike dhe krijimin e varieteteve të reja të grurit që do të jenë më rezistente ndaj këtyre ndryshimeve. .

– Është punë e Ministrisë së Bujqësisë, e cila duhet të planifikojë strategjikisht se si të përballet me ndryshimet klimatike në këtë sektor. Kjo strategji duhet të zhvillohet së bashku me institucionet shkencore që do të punojnë për varietetet e përmirësuara të grurit që do të ofrojnë cilësi edhe në kushte kaq të ndryshuara për kultivimin e kësaj kulture strategjike për vendin. Duhet pasur kujdes që fermerët që këtë vit kanë humbje prej 50 për qind, të mos dekurajohen që të vazhdojnë mbjelljen e grurit – shton Tripunovski.

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

vucic

Vuçiq tregon se sa forca i ka në kufi me Kosovën

Blerim-Latifi

Ikën cullak n’Serbi (FOTO)

Screenshot_2023-09-30-17-32-39-370-edit_com.facebook.katana

Pilotja amerikane që bombardoi Serbinë për 200 orë rresht

nato-1

Këto janë instrumentet e NATO-s për stopuar Serbinë

IMG_5631

REL: Vërehet lëvizja e një kolone ushtarake në jug të Serbisë (FOTO)

IMG_5630

Radojçiq shfaqet në publik, shkon në Ministrinë e Brendshme!

pendarovski-nato

Pendarovski: Mirë që Maqedonia, Mali i Zi dhe Shqipëria janë anëtarë të NATO-s, që të parandalohet konfrontimi ndërmjet ushtrisë së Kosovës dhe Serbisë

michael roth

Ushtria serbe afër kufirit të Kosovës, ish-ministri gjerman: Ku dreqin është BE-ja?

Screenshot_2023-09-30-13-54-28-023-edit_com.facebook.katana

Ish-eprori i FSK: Kryeministër Kurti mos u bë kaq i lig, shumë i lig

INFO

NA NDIQ