Fillimet e rrënimit të arsimit shqip në Maqedoni

Picture of INA
INA

04/07/2023

Shkëlzen Halimi

Në fillim të pluralizmit dhe “ndarjes” me pushtetin monist, vlerat shqiptare nuk mundën t’i përballojnë sfidat që i sillte kuptimi ndryshe i demokracisë. Këto sfida nuk mundi t’i përballojë as shkolla shqipe. Të paktë ishin ata mësues që arritën ta ruajnë kodin etik dhe moral. Të tjerët, në vend të orëve të mësimit, filluan të zhvillojnë politikë (shterpë), duke qenë gjithnjë në shërbim të partisë në pushtet. Dhe, sa herë që “elitave” politike në pushtet u duhej kallaballëku, ishin drejtorët (e partisë) ata që këtë “aktivitet” e plotësonin me nxënësit, të cilët, bashkë me mësuesit e tyre, nxirreshin nëpër rrugë e sheshe, thjeshtë për ta “demonstruar adhurimin” e popullit ndaj partisë, si një “dëshmi” se çdo gjë është duke shkuar mirë. Pra, shkollat shqipe (në Maqedoni) u bënë fidanishte numrash dhe çerdhe dëgjueshmërie. Në to gjithçka u zhvillua, por jo edhe procesi mësimor. Pikërisht këtu duhet kërkuar fillimet e rrënimit të arsimit shqip, që realisht ishin më të dëmshme se eksperimentet e shumta që u bënë, sidomos pas ngjarjeve të vitit 1981 në Kosovë, kur lufta më e madhe ndaj “nacionalizmit dhe irredentizmit shqiptar” u zhvillua në Maqedoni, edhe atë me intervenimin brutal nëpër shkolla me mësim në gjuhën shqipe….

TË FUNDIT
2 ditë
BDI në “lucidum intervallum”
3 ditë
Demokratët të ndarë për kandidatin për president pas largimit të Biden, kush do t’i prijë garës?!
3 ditë
Azizi: Ruani paratë për avokatët që duhet tu mbrojnë për krimin, mos i harxhoni për politika ditore!
3 ditë
Pa shqiptarët në të, Maqedonia jo vetëm emrin e flamurin, por do e ndryshonte edhe pamjen!
5 ditë
Sa ortodoksë e katolikë banojnë në Shqipëri?

ME TE LEXUARA

No data was found

LEXO MË SHUMË

naser-pajaziti

BDI në “lucidum intervallum”

vullnet poshka biden

Demokratët të ndarë për kandidatin për president pas largimit të Biden, kush do t’i prijë garës?!

adnan azizi

Azizi: Ruani paratë për avokatët që duhet tu mbrojnë për krimin, mos i harxhoni për politika ditore!

Kim Mehmeti

Pa shqiptarët në të, Maqedonia jo vetëm emrin e flamurin, por do e ndryshonte edhe pamjen!

Eduard Zaloshnja

Sa ortodoksë e katolikë banojnë në Shqipëri?

Kim Mehmeti2

Shqiptarët shtohen, e Plazhi i Madh i Ulqinit mbetet saç ka qenë!

naser-pajaziti

Propaganda për të nxirë bregdetin shqiptar!

dijana toska

Të jetosh në mesin e derrave!

Orban Putin

Orban krijoi pakënaqësi me takimin me Putin e Xi, A mund t’i hiqet Hungarisë Presidenca e Këshillit të BE-së?

INFO

NA NDIQ