Filloi gjykimi për rastin “Pllacet në Vodno”, i akuzuari i pare është ish-kryeministri Gruevski

Në Gjykatën penale Shkup sot filloi gjykimi për rastin “Pllacet në Vodno”. Nikola Gruevski, Sasho Mijalkov, Jordan (Orce) Kamçev, nëna e tij Ratka Kunovska-Kamçeva, Risto Novaçevski dhe Nenad Josifoviq janë të akuzuar në këtë roces gjyqësor, që do ta drejtojë gjykatësi Ilija Tërpkov, ndërsa prokuror i rastit është Lile Stefanova.

Ish-kryeministri Gruevski është në arrati në Budapest, ndërsa Mijalkov dhe Kamçev do të shoqërohen nga burgu i Shutkës, ku e vuajnë masën e paraburgimit. Të akuzuarit tjerë, megjithatë, janë me masa më të lehta të kujdesit.

Sipas aktakuzës, 1,3 milionë eurove Gruevski në periudhën nga viti 2006 deri në vitin 2012, I ka përvetësuar si pjesë e parave që u dhanë si donacione për të financuar partinë dhe nuk i tregoi ato si donacione të marra.

Në aktakuzën kundër Gruevskit thuhet se në mes të vitit 2012, ai zbuloi se individët që kishin emigruar nga vendi përmes ndërmjetësve po shisnin tokë me rreth 11,000 metra katrorë në Vodno dhe i kërkoi Mijalkov që ta ndihmonte atë për të blerë këtë tokë, por për ta fshehur atë. burimi i parave. Mijalkov kontaktoi të pandehurin Nenad Josifoviq, i cili zotëronte një kompani të regjistruar tashmë në det të hapur në Belize dhe ra dakord që kompania do të ishte themeluesi i një kompanie vendase që do të përdorej për të blerë tokën. Risto Novacevski, kumbari i martesës së parë të Gruevskit, bëhet menaxher i ndërmarrjes vendase.

Pas arritjes së marrëveshjes për çmimin e blerjes, sipas aktakuzës, në disa raste në llogarinë valutore të ndërmarrjes së Shkupit, paratë u hodhën në qarkullim përmes llogarisë së kompanisë Belizean, dhe Novacevski, si menaxher i kompanisë , nënshkroi një marrëveshje blerjeje me pronarët e tokave. blen një pyll me një sipërfaqe prej 11,255 metra katrorë dhe paguan 1.2 milion euro.

Në vitin 2015, PPU i Qytetit të Shkupit u ndryshua – këto ngastra u shndërruan në parcela ndërtimore, dhe pjesa e ndërmarrjes nga Belize u transferua në emrin e Jordan Kamchev dhe nënës së tij, Ratka Kamçeva, dhe parcelat u ndanë në tre pjesë.
Përveç kësaj, Gruevski, sipas aktakuzës, si një zyrtar që synon të fshehë pasurinë e fituar gjatë mbajtjes së postit shtetëror, e cila tejkalon të ardhurat e tij të raportuara në pyetësor, siguroi të dhëna jo të plota për pasurinë e paluajtshme që ai zotëron, e cila është fiktive. i pandehuri Novacevski. Kështu, ai nuk raportoi dy apartamente në Shkup me një sipërfaqe prej 38 dhe 57 metra katrorë, tokë ndërtimore në Qendrën në Shkup me një sipërfaqe prej 2,729 metra katrorë dhe dy parcela ndërtimore në Krushevë.

Biznesmeni Orce Kamçev ka qenë në paraburgim në burgun paraprak në Shutka që nga 14 marsi i këtij viti, pasi këtë muaj ai u zgjat për 30 ditë të tjera për çështjen “Pllacet në Vodno”. Paraburgimi u urdhërua gjithashtu për ish-kryeministrin Nikolla Gruevski, i cili po largohet nga vendi dhe është një azilkërkues në Budapest. Të akuzuarve Nenad Josifoviq и Ratka Kamçevës iu dhanë gjithashtu masa paraprake.

Hetimi për “Pllacet në Vodno” u hap në tetor të vitit të kaluar, dhe aktakuza arriti në gjykatë në maj të këtij viti, nga ku, pasi e pranuan dhe e shpërndanë atë në mënyrë elektronike në këshillin gjykues, ata caktuan seancën e parë për datën e sotme./TV21