Fillon procedura për zgjedhjen e prokurorit të ri publik në Maqedoni

INA
INA

29/11/2023

Kuvendi i RMV-së sot e publikoi shpalljen për prokurorin e ri publik të shtetit në Gazetën Zyrtare dhe në dy gazeta ditore, pasi të hënën deputetët votuan vendimin për emërimin e prokurorit të ri publik. Mandati i prokurorit aktual të shtetit, Ljubomir Joveski, skadon muajin e ardhshëm.

Sipas Ligjit për Prokurorinë Publike, afati për regjistrimin e kandidatëve është 15 ditë nga dita e publikimit në “Gazetën Zyrtare”. Për prokuror publik të Republikës së Maqedonisë së Veriut mund të emërohet personi i cili ka përvojë të vazhdueshme të punës së paku dhjetë vjet si prokuror publik ose si gjyqtar në fushën e së drejtës penale.

Prokurorin publik e emëron Kuvendi, me propozim të Qeverisë, me mandat gjashtë vjeçar dhe me të drejtë riemërimi. Për punën e tij dhe të Prokurorisë Publike përgjigjet para Kuvendit.

Lista e kandidatëve i dorëzohet Këshillit të Prokurorëve Publik, i cili në afat prej 15 ditësh nga dita e marrjes së kërkesës duhet t’i dorëzojë Qeverisë mendim të arsyetuar pozitiv ose negativ me shkrim për të gjithë kandidatët e regjistruar të shpalljes që plotësojnë kushtet në përputhje me ligjin. Më pas, Qeveria i paraqet Kuvendit propozimin për emërimin e prokurorit publik nga radhët e kandidatëve të regjistruar për të cilët Këshilli i Prokurorëve Publikë ka dhënë mendim pozitiv. Për kandidatin e propozuar nga Qeveria për prokuror publik, propozimit i paraqitet mendimi i Këshillit të Prokurorëve Publikë.

Nëse për arsye të ndryshme Këshilli i Prokurorëve Publikë brenda afatit nuk i paraqet mendim Qeverisë, afaty shtyhet edhe për 15 ditë. Nëse në këtë afat Këshilli i Prokurorëve Publikë nuk paraqet mendim, konsiderohet se mendimi është pozitiv.

Nëse Këshilli i Prokurorëve Publikë nuk jep mendim pozitiv për asnjërin nga kandidatët e regjistruar, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut nuk mund të bëjë propozim për emërimin e prokurorit publik dhe do t’i propozojë Kuvendit që të përsëritet shpallja.

Prokurori aktual i shtetit, Jovevski, u emërua më 25 dhjetor 2017, duke pasuar Marko Zvrlevskin, i cili u shkarkua në gusht të po atij viti.

Ndërkaq, në Kuvend deputetët e bllokut opozitar shqiptar kanë dorëzuar interpelancë për Joveskin me një vërejtje kyçe lidhur me hetimin e zjarrit në spitalin modular Covid në Tetovë që ndodhi në shtator të vitit 2021, ku humbën jetën 14 pacientë.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

moti-1

Ky është parashikimi i motit për ditën e sotme

sela-taravari

Taravari sfidon Selën: Dilni vetë, unë jam i gatshëm t’i nënshkruaj ato lista që do më sillni dhe do t’i vulosi që të merrni pjesë në zgjedhje!

abazoviq dritan

Abazoviq: Tash shqiptarët në Mal të Zi nuk e ngrisin më flamurin edhe pse kanë të drejtë

Afrim Gashi

Gashi tregon arsyet se pse u bashkua opozita shqiptare

IMG_9532

Sela nga Saraji: Nuk e përkrahim Arben Taravarin për president

Elmi Aziri

Aziri: ASH del e vetme në zgjedhje, kjo çështje do të diskutohet dhe në organet partiake!

Talat Xhaferi

Xhaferi: Maqedonia e Veriut ndërton vlera evropiane të bashkëjetesës, multikulturalizmit dhe multietnicitetit

Arjanit Hoxha ziadin sela zejdi

Si do të shkojë ASH-ja e Selës në zgjedhje? Zejdi është për bllok të gjerë politik, Hoxha i sigurt për koalicion fitues

arber ademi

Ademi: Brenda javës i unifikojmë pagat e profesorëve

INFO

NA NDIQ