Gazeta Zvicerane “Le Temps”: Për herë të parë do lëkundet Thaçi, një emigrant Markist-Leninist

Zgjedhjet në Kosovë: Hashim Thaçi, “Komandanti i Gjarprit” i vetëm kundër të gjithëve (“Elections au Kosovo: Hashim Thaçi, le «commandant Serpent» seul contre tous”) me ekte titull gazetas prestigjioze “Le Tempos ka sjhrkuar sot se “për herë të parë që nga pavarësia, Kosova e sheh liderin e saj ikonik duke u lëkundur. Zgjedhjet legjislative të së dielës do të jenë një plebishit për ose kundër presidentit.” transmeton agjencia e lajmeve “Prersheva Jonë”.

A do të tundet statuja e komandantit? Presidenti që nga Prilli 2016, Hashim Thaçi nuk është angazhuar në fushatë, por zgjedhjet e parakohshme të së dielës ka të ngjarë të marrin formën e një plebishiti për ose kundër tij. Të gjithë sytë do të jenë në performancën e Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), formacionit që ai krijoi, i cili mbledh së shumti veteranët e Ushtrisë Clirimtare të Kosovës (UCK) Përkundrazi, të gjitha formacionet betohen: ata do të refuzojnë çdo aleancë pas zgjedhjeve me KDP. Ekziston konsensusi për angazhimin, nga Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK, në të djathtë të qendrës) deri tek lëvizja Vetëvendosje (sovraniste e majtë), përfshirë listën e kryeministrit në largim Ramush Haradinaj, dorëheqja e të cilit në mes të verës provokoi këtë fletëvotim të hershëm. Bashkëjetesa Thaçi dhe Haradinaj, të dy ish komandantët guerilë, ishin veçanërisht të tensionuar. Që nga vera e vitit 2018, i pari është angazhuar në negociata me Presidentin serb Aleksandar Vucic për të kërkuar një zgjidhje përfundimtare të konfliktit midis Serbisë dhe provincës së tij të mëparshme, e cila do të kërkonte një ripërcaktim të kufijve. Shtë e qartë se do të ishte që Beogradi t’i jepte Kosovës veriore, kryesisht serbe, ndërsa Prishtina mund të kompensohej duke marrë disa territore në Luginën e Preshevës në jug të Serbisë, kryesisht të populluar nga shqiptarë. Të dy burrat i shumëzuan mbledhjet dhe panë që tashmë njihen si zejtarët e një kompromisi historik. I zhgënjyer, kjo mundësi mund të mbështetet nga administrata amerikane, ajo përballet me kundërshtimin e Gjermanisë, e cila denoncon rrezikun e një precedenti rajonal. Isshtë gjithashtu larg njëzëri në Serbi dhe provokon kundërshtim të fortë për Kosovën. Ramush Haradinaj e ka përqendruar fushatën e tij në mbrojtjen e tërësisë territoriale të vendit, të kërcënuar nga projekte të tilla.

Emigruar në Zvicër

Por pse ish udhëheqësi guerilas u bë mbështetësi më i nxehtë i një marrëveshje me Beogradin? Lindur në vitin 1968 në një fshat në Drenicë, një zonë kodrinore në zemër të nacionalizmit shqiptar të Kosovës, Hashim Thaçi mori pjesë në demonstratat e viteve 1989-1990, para se të emigroi në Zvicër, ku u bashkua me qarqet e diasporës, grupe të vogla të cilat ndërthurin nacionalizmin dhe referojnë Marksizmin-Leninizmin e regjimit Stalinist të Enver Hoxhës në Shqipëri. Në vitin 1994, Lëvizja Popullore e Kosovës (LPK) lindi ULAK-në, dhe Hashim Thaçi u bë “Komandanti i Gjarprit”. Ai bën disa qëndrime sekrete në Kosovë. Por “kur ai shfaqet në skenën ndërkombëtare duke marrë drejtimin e delegacionit shqiptar në negociatat në Rambouillet, në shkurt-mars 1999, prelud i bombardimeve të NATO-s, askush nuk e njeh atë”, kujton një gazetar nga Prishtina.