Gjermanët filluan të përdorin një lloj të ri karburanti

Picture of ina-online
ina-online

31/05/2024

Pompat për këtë karburant ekzistojnë tashmë në një sërë vendesh evropiane.

Një lloj i ri nafte, HVO100, filloi të shitet në pikat gjermane të karburantit. Pompa për këtë karburant ekzistojnë tashmë në një sërë vendesh evropiane, ndër të tjera në Belgjikë, Danimarkë, Finlandë, Estoni, Letoni, Lituani, Holandë, Norvegji dhe Suedi.

Çfarë është HVO100?

HVO100 është një vaj vegjetal i hidratuar që plotëson standardin evropian të cilësisë EN 15940 për naftë parafinike. Ka një numër cetani më të lartë (c80) se nafta standarde dhe një përmbajtje më të ulët të squfurit dhe përbërjeve aromatike.

Prodhohet nga vaji vegjetal ose nga lëndët e para me bazë mbeturinash (të tilla si, për shembull, vaji i gatimit).

Cilat vetura mund ta përdorin këtë naftë?

Jo të gjitha veturat janë të përshtatshme për karburante të reja. Nëse automjeti juaj mund të përdorë karburantin e ri varet nga miratimi i prodhuesit për modelin specifik.

Ju mund të gjeni se cili naftë është i përshtatshëm për veturën tuaj, për shembull, në kapakun e rezervuarit dhe në manualin e përdorimit.

Cilat janë avantazhet e këtij karburanti dizel?

Përparësitë për konsumatorin qëndrojnë kryesisht në aftësinë për të vozitur në një mënyrë më miqësore me mjedisin.

Në përgjithësi, karburantet e reja me naftë shkaktojnë deri në 90 për qind më pak emetime të CO2, sipas ADAC.

Dhe sa kushton?

Vendimi për të kaluar në HVO100 sjell kosto më të larta: diferenca e çmimit në pompa shkon nga 15 deri në 20 cent për litër karburant.

Konsumi i këtyre karburanteve mund të jetë pak më i lartë se ai i naftës konvencionale.

TË FUNDIT
4 orë
Janë miratuar ndryshimet në Ligjin për Energjinë në Maqedoninë e Veriut
16 orë
Fillon procedura parlamentare për plotësimin e Ligjit për Energjetikën për uljen e çmimit të energjisë elektrike nga 1 korriku
1 ditë
Rriten çmimet e derivateve të naftës në Maqedoninë e Veriut
4 ditë
Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet
5 ditë
EVN Home në Maqedoni pranon ofertën e EMV-së

ME TE LEXUARA

16 orë
Fillon procedura parlamentare për plotësimin e Ligjit për Energjetikën për uljen e çmimit të energjisë elektrike nga 1 korriku
4 orë
Janë miratuar ndryshimet në Ligjin për Energjinë në Maqedoninë e Veriut

LEXO MË SHUMË

Kuvendi Parlamenti maqedonise

Janë miratuar ndryshimet në Ligjin për Energjinë në Maqedoninë e Veriut

ora-rryma-evn-struja

Fillon procedura parlamentare për plotësimin e Ligjit për Energjetikën për uljen e çmimit të energjisë elektrike nga 1 korriku

derivate nafta dizeli benzin

Rriten çmimet e derivateve të naftës në Maqedoninë e Veriut

Foto:Ilustrim

Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet

evn-1

EVN Home në Maqedoni pranon ofertën e EMV-së

kredite denar

Paga mesatare neto në muajin prill ka qenë mbi 41 mijë denarë

derivate nafta dizeli benzin

Komisioni Rregullator me vendim të ri – as lirohet dhe as shtrenjtohet benzina dhe dizeli

fature-market

Shporta minimale sindikaliste për qershor është 60.325 denarë, është rritur për 235 denarë, krahasuar me majin

evn faktura

Mickoski propozoi ligj me të cilin ndalohet shtrenjtimi i rrymës: Mbaroi koha e rritjes dramatike të çmimit

INFO

NA NDIQ