Gjermania ose Austria.. Ku është më mirë për të jetuar..?

INA
INA

16/12/2023

Si Austria, ashtu edhe Gjermania janë vende gjermanishtfolëse me kultura të ngjashme dhe me standard të lartë jetese. Por, në shumë mënyra, ngjashmëritë ndalojnë këtu dhe jeta në Austri mund të jetë shumë e ndryshme nga Gjermania (dhe anasjelltas) – në varësi të asaj pjese të vendit ku jetoni, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Taksat
Sistemet tatimore si në Austri ashtu edhe në Gjermani janë të komplikuara, kështu që sigurisht që do të varet nga rrethanat tuaja individuale se ku do të paguani më pak taksë.

Në Austri, normat e përgjithshme të tatimit mbi të ardhurat për vitin 2022 janë:
0 për qind për të ardhura deri në 11,000 €.
20 për qind për 11,000 € deri në 18,000 €.

32,5 për qind për 18,000 € deri në 31,000 €.
42 për qind për 31,000 € deri në 60,000 €.
48 për qind për 60,000 € deri në 90,000 €.

50 për qind për 90,000 € deri në 1,000,000 €.
55 për qind për fitime mbi 1,000,000 €.

Ndërsa në Gjermani normat e taksave për vitin 2022 janë:
0 për qind për fitime deri në 9,984 €.
14 deri në 42 për qind për 9,985 € deri në 58,596 €.

42 për qind për 58,597 €–277,825 €.
45 për qind për 277,826 € e lart.

Siç mund ta shihni, ka të ngjarë që do të përfundoni duke paguar më shumë tatim mbi të ardhurat në Austri sesa në Gjermani – veçanërisht në grupet më të larta të të ardhurave, përcjell tutje albinfo.ch.

Pastaj duhet të merren parasysh pagesat e detyrueshme të sigurimeve shoqërore, të cilat mbulojnë kujdesin shëndetësor, pensionin dhe sigurimin e papunësisë.

Në Austri, punëdhënësi dhe punëmarrësi duhet të paguajnë kontributet e sigurimeve shoqërore. Shuma do të varet nga të ardhurat deri në një shumë prej 62,640 € në vit ose 5,220 € në muaj.

Në Gjermani, ekziston një sistem i ngjashëm (paga si punëdhënësi ashtu edhe punonjësi) dhe kontributi mesatar total i sigurimeve shoqërore për punonjësit është rreth 20 deri në 22 për qind e pagës suaj vjetore

Në rastin e vetëpunësimit, individët si në Austri ashtu edhe në Gjermani bëjnë pagesat drejtpërdrejt te ofruesi i sigurimeve shoqërore.

Sa do të paguani në fund të fundit në taksa dhe sigurime shoqërore do të varet nga sa fitoni. Në Austri ju mund të prisni të paguani rreth 30 për qind të fitimeve tuaja bruto, ndërsa në Gjermani shuma është zakonisht pak më e lartë, pra 36-38 për qind, përcjell tutje albinfo.ch.

Vizat
Për njerëzit nga vendet joanëtare të BE-së që duan të lëvizin në Austri ose Gjermani, kërkohet vizë.

Në Austri ekzistojnë tri lloje leje pune për të aplikuar: e kufizuar (për një vit), standarde (dy vjet) dhe e pakufizuar (për pesë vjet). Ajo që mund të merrni do të varet nga situata juaj.

Ekzistojnë gjithashtu viza studentore dhe të diplomuar, si dhe një rrugë e themeluesit fillestar, e cila kërkon një investim prej 50,000 € në një kompani.

Një tjetër vizë e stilit të investimit në Austri njihet si leja e Punëtorëve kryesorë të vetëpunësuar dhe përfshin investimin e 100,000 € në ekonominë austriake, si dhe krijimin e vendeve të reja të punës ose teknologjive.

Në Gjermani, ka disa rrugë vizash duke përfshirë një leje punëkërkuesi për të sapodiplomuarit e një universiteti të njohur, leje studimi, vizë pune, vizë au pair, vizë praktike ose një leje vetëpunësimi/të pavarur.

Ashtu si në Austri, ka edhe një rrugë investimi në Gjermani për njerëzit që duan të krijojnë një biznes në vend. Nuk ka një shumë minimale zyrtare të investimit, por ekziston një rekomandim që duhet të jetë së paku 360,000 €.

Në Gjermani ekziston edhe mundësia për të aplikuar për shtetësi të dyfishtë. Ligji aktualisht lejon qytetarët e BE-së të marrin nënshtetësinë gjermane pa hequr dorë nga vendi i tyre i origjinës, por qeveria është zotuar të rishikojë rregullat për të lejuar të gjithë të huajt e kualifikuar të aplikojnë për shtetësi të dyfishtë në Gjermani.

Në Austri, shtetësia e dyfishtë lejohet vetëm në shumë pak raste, ndaj Gjermania del në krye në këtë raund, përcjell tutje albinfo.ch.

Miqësore për nomadët dixhitalë?
Ndryshe nga Italia, e cila kohët e fundit njoftoi nisjen e një vize të re nomade dixhitale, nuk ka vizë specifike për nomadët dixhitalë as në Austri, as në Gjermani.

Sidoqoftë, Gjermania ka një vizë të pavarur të quajtur Aufenthaltserlaubnis für selbständige Tätigkeit. Ai lejon profesionistët e pavarur dhe të vetëpunësuarit të jetojnë në Gjermani deri në tre vjet dhe kushton 100 euro për të aplikuar.

Ka disa kategori të ndryshme të vetëpunësimit, si gazetarë apo artistë, por mbani në mend se këto ndryshojnë nga shteti në shtet.

Aplikantët gjithashtu kanë nevojë për dëshmi të vetë-qëndrueshmërisë (të ardhura) dhe një adresë në Gjermani.

Austria, nga ana tjetër, ka vizën e Punëtorëve kryesorë të vetëpunësuar (të detajuar më lart), por ajo kërkon një investim financiar dhe nuk është vërtet e përshtatshme për nomadët dixhitalë, kështu që Gjermania e fiton këtë.

Kosto jetese
Si Austria, ashtu edhe Gjermania njihen për koston e lartë të jetesës.

Megjithatë, Gjermania është dukshëm më e lirë për disa artikuj të përditshëm, si buka dhe birra vendase. Gjermania është gjithashtu më e lirë se Austria kur bëhet fjalë për të ngrënë në restorante, por është shumë më e shtrenjtë për artikuj, si qiraja dhe benzina.

Këtu është një përmbledhje e disa prej kostove mesatare të jetesës në të dy vendet, sipas Numbeo.

Austria
Qira (apartament me një dhomë gjumi, në qendër të qytetit): 723 €
Bukë: 1,94 €
Birrë vendase: 1,07 €
Shërbimet komunale (mujore): 217 €

Benzina (1 litër): 1,71 €
Ushqimi për dy në restorant të nivelit të mesëm: 55 €

Gjermania
Qira (apartament me një dhomë gjumi, në qendër të qytetit): 886 €
Bukë: 1,63 €
Birrë vendase: 0,57 €

Shërbimet komunale (mujore): 234 €
Benzina (1 litër): 2,20 €
Ushqimi për dy në restorant të nivelit të mesëm: 50 €

Ju lutemi, kini parasysh se këto kosto mesatare mund të rriten në qytetet më të mëdha ose destinacionet turistike të njohura, ose të ulen në më shumë zona rurale dhe qytete më të vogla.

Mënyra e jetesës dhe kultura
Jeta në Austri është shumë e ndikuar nga koncepti i Gemutlichkeit. Në anglisht do të thotë “rehati” ose “komod”, por në kontekstin e kulturës austriake do të thotë “të shijosh jetën”.

Përfitimet e këtij aspekti të kulturës austriake janë se ekziston një ekuilibër i shëndetshëm punë/jetë në vend dhe njerëzit bëjnë përpjekje për të kaluar kohë me miqtë dhe familjen. E keqja është se ndonjëherë ka mungesë urgjence, veçanërisht me burokracinë apo çështjet zyrtare.

Austria është gjithashtu një vend katolik, gjë që është e dukshme në disa ligje dhe zakone, të tilla si ligjet e tregtisë të së dielës (shumica e bizneseve mbyllen të dielave) dhe një taksë kishtare.

Por pastaj ka elementë të tjerë, si skena e famshme e kafenesë në Vjenë dhe stili i jetesës në natyrë që mund të shijohet në male. Rezultati është një kulturë që i ka rrënjët në traditë, ndërkohë që shikon edhe anën e mirë të jetës.

Gjermania, për krahasim, është një vend shumë më i madh me një kulturë më të larmishme, veçanërisht midis rajoneve si Bavaria tradicionale (e cila ka një kulturë të ngjashme me Austrinë) dhe Berlini, i cili është shtëpia e një popullsie moderne ndërkombëtare dhe një turme që e do partinë.

Dallimet në Gjermani mund të jenë të theksuara. Ndërsa mund të jetë e vështirë të komunikosh me dikë në anglisht në qytetet më të vogla të ish-lindjes së vendit, porositja në gjermanisht në disa pjesë të Berlinit do të përballet me një vështrim të zbrazët dhe një kërkesë për të folur anglisht.

Megjithatë, ka disa aspekte të kulturës gjermane që zbatohen në të gjithë vendin. Për shembull, njerëzit në përgjithësi janë të përpiktë dhe punëtorë, dhe u pëlqen të kujdesen për njëri-tjetrin dhe të argëtohen.

Ka disa stereotipe të rreme edhe për kulturën gjermane – më e theksuara se njerëzit janë të ftohtë. Realiteti është se shumica e gjermanëve janë miqësorë dhe mikpritës, edhe nëse ka një tendencë për të qenë të sinqertë, me të cilën në fillim mund të jetë e vështirë të mësohesh.

Kur bëhet fjalë nëse kultura austriake apo gjermane është më e mirë, varet nga ajo që po kërkoni. Nëse doni qytete të mëdha dhe më shumë mundësi profesionale, shkoni në Gjermani. Nëse dëshironi një vend më të vogël me tradita interesante, atëherë Austria është vendi ku duhet të jeni.

Natyra dhe peizazhet
Gjermania mund të ketë Alpet bavareze me Zugspitze që ngrihet në 2,962 metra mbi nivelin e detit, por kjo nuk është asgjë në krahasim me malin Grossglockner të Austrisë, i cili është 3,798 metra mbi nivelin e detit.

Por Gjermania ka një vijë bregdetare përgjatë kufijve të saj veriorë – diçka me të cilën Austria e mbyllur në tokë nuk mund të konkurrojë.

Bregdeti i Gjermanisë është i ndarë midis Detit Baltik dhe Detit të Veriut dhe shtrihet për mbi 3,700 km – duke përfshirë ishujt dhe gjiret. Vetëm mos prisni atmosferë mesdhetare në Gjermaninë veriore.

Ndërsa temperaturat mund të jenë të ngrohta në muajt e pranverës dhe të verës, si Deti Baltik ashtu edhe Deti i Veriut janë ujëra të ftohtë. Kjo nuk i ndalon pushuesit gjermanë, të cilët dynden çdo verë në plazhet me rërë të bardhë dhe ishujt e bukur përgjatë bregdetit verior të vendit.

Pra, nëse dëshironi të jetoni në një vend me mundësinë për të jetuar një ditë buzë detit (pa pasur nevojë të zhvendoseni diku tjetër), atëherë Gjermania është vendi ku duhet të shkoni.
Nga ana tjetër, nëse malet ju thërrasin, atëherë drejtohuni në Austri, ku mund të kaloni ditët tuaja duke eksploruar Alpet.

/albinfo.ch

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

kosovar suedi

Dy kosovarë bëhen heronj në Suedi, ia shpëtuan jetën një personi që ra në ujë

shqiptari restorant gjermani

Shqiptari që ka restorant në Gjermani s’ua merr asnjë cent klientëve shqiptarë

punetoret-800x445

Si e humbi jetën mërgimtari 43 vjeçar në Itali

protesta-nju-jork2

Shoqata Malësia e Madhe në New York, zgjodhi kryesinë e re : Kryetar i ri me mandat dy vjeçar u zgjodh Senad Lulanaj

shtetesia amerikane lotaria

Tarifat e aplikimit për shtetësi amerikane do të rriten për herë të parë në 8 vjet

qendra kulturore zagreb

Hapja solemne e Qendës Kulturore Shqiptare në Zagreb

policia gjermane gjermani

41-vjeçarja nga Maqedonia goditet me thikë nga burri i saj në Gjermani në sy të djalit të saj të mitur

supermarketet-800x445

Në të ardhmen, Coopi zviceran do të shesë perime nga Shqipëria

zvicer-policia

Shtetasi i Maqedonisë dëbohet nga Zvicra

INFO

NA NDIQ